Eindexamenscholieren feesten op school doorgaans met fris

Vandaag zijn de eindexamen­cijfers bekendgemaakt. Amsterdamse geslaagden en gezakten vieren of verdrinken hun resultaten met... een frisje.

Marieke de Ruiter
De meeste scholen schenken alleen fris, een enkele deelt 18+-bandjes uit en schenkt met mate wel alcohol Beeld Shutterstock
De meeste scholen schenken alleen fris, een enkele deelt 18+-bandjes uit en schenkt met mate wel alcoholBeeld Shutterstock

Sinds de wijziging van de alcohol- en tabakswet in 2014 mag er geen drank worden verstrekt aan jongeren onder de 18 jaar. Waar mavo'ers na hun eindexamens nog minderjarig zijn, zijn veel vwo'ers al volwassen.

Wat leeftijd betreft dan. De meeste Amsterdamse scholen nemen daarom het zekere voor het onzekere: de scholieren mogen dan bijna student zijn, tijdens de examenvieringen schenken ze geen alcohol.

Alcoholvrije bubbels
De leerlingen van het Luzac die straks hun cijferlijsten ophalen, wacht een feestelijk onthaal met ballonnen, slingers en alcoholvrije bubbels. Ook voor die van het Barlaeus Gymnasium staat een 'vrolijk alcoholvrij drankje' klaar. Cola, bijvoorbeeld.

Na de diploma-uitreiking schenken beide scholen wel alcohol, maar uitsluitend aan leerlingen boven de 18 jaar. De rest feest op fris. Het Luzac deelt tijdens de bijeenkomst in de Rode Hoed speciale bandjes uit aan 18-plussers.

Bij de receptie op het Bar­laeus weten de docenten precies wie wel en niet een glaasje prosecco mogen. "Maar het wordt geen wilde bedoening, hoor," zegt Sabien Onvlee van het Barlaeus.

Gezonde school
Andere scholen zijn rechtlijniger: ze schenken onder geen beding drank, ook niet tijdens de diploma-uitreiking. "Alcohol vinden we onwenselijk, we zijn een gezonde school," stelt Marike van Wetering van het Lumion en Calandlyceum, dat tijdens de uitreiking een gala organiseert.

Bang voor indrinkers is ze niet. "Dat is niet meer van deze tijd."

De rector van het Montessori Lyceum zag vlak na de eindexamens leerlingen vertrekken naar de stranden en nachtclubs van Mallorca, Chersonissos en Albu­feira. "Er wordt daar ongetwijfeld veel gefeest, maar daar hebben we als school niks mee te maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden