Eindexamens staan op de tocht: ‘Toetsen door laten gaan is onverstandig’

De centrale eindexamens staan op losse schroeven. Het is volgens ingewijden niet waarschijnlijk dat de examens, die gepland staan voor begin mei, zullen doorgaan. De koepel van middelbare scholen pleit openlijk voor het schrappen van de eindexamens.

Beeld ANP

Verantwoordelijk minister Arie Slob hakt naar verwachting dinsdag de knoop door. Nu de scholen tot zeker 6 april gesloten zijn, kunnen de leerlingen zich niet goed op het examen voorbereiden. Vorige week werd al bekend dat er verschillende scenario’s werden uitgewerkt voor het geval de eindexamens niet kunnen doorgaan die variëren van uitstel tot afstel. Slob wil niet wachten tot 6 april – de uiterlijke datum waarop hij een besluit zou nemen – en de scholen snel duidelijkheid geven.

Voor welk scenario wordt gekozen is niet bekend. Hoe dan ook zullen de huidige eindexamenleerlingen het jaar niet op een normale manier kunnen afmaken. Wel lijkt duidelijk dat het schrappen van de examens voor hen niet betekent dat de huidige eindexamenleerlingen het jaar helemaal over moeten doen. Een optie is om het cijfer voor het schoolexamen, de toetsen die gemaakt moeten worden in aanloop naar het centrale eindexamen, als eindcijfer te laten gelden. Probleem is alleen dat de meeste scholen nog niet alle schoolexamens hebben afgenomen.

De Algemene Onderwijsbond, de grootste onderwijsvakbond, roept na de nieuwe, strengere maatregelen van het kabinet op de schoolexamens te staken. De toetsen de komende weken door laten gaan, is volgens voorzitter Eugenie Stolk ‘onverstandig’. Zij wil niet dat leraren en leerlingen risico’s lopen.

Van de schoolexamens is 80 procent al gemaakt. De laatste ronde stond op het punt van beginnen toen vorige week werd besloten de scholen te sluiten. Op veel scholen begon die laatste ronde gisteren alsnog. Minister Slob gaf scholen toestemming om speciaal voor de schoolexamens weer even open te gaan. Wel moeten de scholen zich aan alle RIVM-regels houden, zoals 1,5 meter afstand tussen leerlingen en toetsen in kleine groepjes.

Niet alle scholen houden zich aan die RIVM-regels, stelt scholierenbelangenclub LAKS. “We krijgen meldingen van leerlingen die twijfelen of die maatregelen wel echt worden gehandhaafd,” zegt voorzitter Pieter Lossie. “Ook zijn er scholieren die niet naar de examens durven, omdat ze bang zijn ziek te worden en hun familie te besmetten.” Volgens Lossie zijn er grote verschillen tussen scholen. “Soms is het echt top geregeld.”

Scholieren zijn wel bang dat ze zich niet goed kunnen voorbereiden. Ook omdat de jongeren door de bijvoorbeeld supermarkten heel intensief worden ingezet om vakken te vullen. “Op de ene school is onderwijs op afstand heel goed geregeld,” merkt Lossie. “Maar anderen geven een stapel werk en zeggen dat het over drie weken af moet zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden