Eindelijk valt in Zuidoost echt iets te kiezen

Wie wordt lijsttrekker van de PvdA in Zuidoost? Voor het eerst is er een open race. Drie kandidaat-lijsttrekkers vertegenwoordigen ieder een andere stroming.

Patrick Meershoek
Midden: Narish Parsan. Beeld Klaas Fopma / www.klaasfopma.nl
Midden: Narish Parsan.Beeld Klaas Fopma / www.klaasfopma.nl

Geen belangstelling voor een baan in de nieuwe bestuurscommissie? De vijfhonderd leden van de PvdA in Zuidoost kunnen volgende maand tijdens een schriftelijke raadpleging kiezen uit maar liefst drie kandidaten voor het lijsttrekkerschap. Behalve Ernestine Comvalius, de directeur van het Bijlmer Parktheater die vorige week haar verrassende kandidatuur bekendmaakte, hebben ook bestuurder Muriel Dalgliesh en fractievoorzitter Narish Parsan zich aangemeld voor het hoogste ambt in het stadsdeelbestuur nieuwe stijl.

Want zo zijn de verhoudingen in Zuidoost. Alleen een politieke aardverschuiving kan verhinderen dat de lijsttrekker van de oppermachtige PvdA na de verkiezingen niet het nieuwe boegbeeld wordt van het hele stadsdeel. De leden van de partij spreken zich in oktober dus niet alleen uit over de man of vrouw die tijdens de campagne de kar moet trekken, maar maken meteen ook een beslissende keuze over de koers van de komende vier jaar, een keuze die tijdens de verkiezingen in maart door de kiezers mag worden bekrachtigd.

Geen favoriet
Dat klinkt als een voorgekookte procedure, maar in werkelijkheid is er voor het eerst sprake van een echt open race in Zuidoost. Anders dan gebruikelijk, heeft het afdelingsbestuur dit maal geen favoriet naar voren geschoven die met inzet van alle middelen wordt verdedigd tegen tegenkandidaten. Vier jaar geleden liepen de spanningen buitengewoon hoog op, toen Dalgliesh als officiële kandidaat van het bestuur tijdens een turbulente ledenvergadering opzij werd geschoven ten faveure van haar uitdager Marcel La Rose.

Daarmee was het pleit nog niet beslecht. Als stadsdeelvoorzitter kreeg La Rose te maken met serieuze tegenwerking door een groot deel van de fractie onder aanvoering van fractievoorzitter Parsan en enkele invloedrijke leden van het inmiddels afgetreden bestuur. Dat leidde na enkele frontale botsingen in de deelraad en een groeiende verwijdering in de zomer van vorig jaar tot een motie van wantrouwen van de fractie tegen de eigen stadsdeelvoorzitter, een unicum in de geschiedenis van de Amsterdamse stadsdeelpolitiek.

Richtingenstrijd
Volgende maand staan de verschillende stromingen binnen de afdeling opnieuw tegenover elkaar, maar nu in een ordentelijke procedure met voldoende waarborgen om een nieuwe ontsporing te voorkomen. De leden kiezen eerst een lijsttrekker, en pas daarna de andere kandidaten op de lijst die met hun kandidatuur ook hun vertrouwen uitspreken in de eerste man of vrouw. Op deze manier moet worden voorkomen dat er tijdens de komende bestuursperiode opnieuw een verwoestende richtingenstrijd ontstaat binnen de sociaal-democratische gelederen.

Welke koers de verschillende kandidaten precies voorstaan, is onduidelijk. Een programma met doelstellingen en prioriteiten is niet naar buiten gebracht. Nieuwkomer Comvalius presenteert zich als een vernieuwer, en geniet de openlijke steun van zowel Marcel La Rose als zijn opvolger Tjeerd Herrema. Dalgliesh en Parsan op hun beurt kunnen schermen met hun ervaring in het bestuur, en hebben er blijk van gegeven voeling te hebben met de exclusieve behoeften van de verschillende etnische groeperingen binnen de partij.

Kleine schuit
Wie het ook wordt: de winnaar zal kapitein worden van een kleine schuit. In vergelijking met het huidige stadsdeelbestuur zal de nieuwe bestuurscommissie veel minder te vertellen hebben, en veel minder geld te verdelen. Er zal ook minder politiek worden bedreven, met dertien stoelen in de raad in plaats van de huidige 26, en waarschijnlijk een halvering van het aantal fracties. Op basis van de uitslagen van vier jaar geleden kan de PvdA rekenen op vijf of zes zetels, en vermoedelijk twee van de drie bestuurders leveren.

Minder macht, minder geld, minder politiek: er zijn mensen, ook binnen de PvdA, die zeggen dat die nieuwe bestuurscommissie het beste is wat Zuidoost kan overkomen.

Ernestine Comvalius. Beeld Peter Ellenbaas
Ernestine Comvalius.Beeld Peter Ellenbaas
Muriel Dalgliesh. Beeld Christiaan Krouwels
Muriel Dalgliesh.Beeld Christiaan Krouwels
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden