Eindelijk minder leegstaande kantoren in Amsterdam

Na acht jaar malaise staan er in Amsterdam eindelijk weer veel minder kantoren leeg. Dat komt niet door het ombouwen van kansloze kantoren tot hotel of woonruimte, maar is vooral het gevolg van de oplevende economie: bedrijven hebben meer ruimte nodig.

Vooral Sloterdijk, lang het centrum van de kantorenmalaise, is opgebloeid. Beeld anp
Vooral Sloterdijk, lang het centrum van de kantorenmalaise, is opgebloeid.Beeld anp

De leegstand in Amsterdam is het afgelopen jaar elf procent afgenomen. Volgens kantorenmakelaar DTZ Zadelhoff staat er nu 1,3 miljoen vierkante meter kantoorvloer te huur, ruim 16 procent van het totaal. Amsterdam zit daarmee, voor het eerst in jaren, onder het landelijk gemiddelde.

Waar in de rest van Nederland de leegstand vooral afneemt doordat ruim zevenhonderdduizend vierkante meter kansloze kantoorruimte is omgebouwd tot hotel, studentenflat of appartementencomplex, speelt dat in Amsterdam een bescheiden rol. Vorig jaar werd hier net iets meer dan veertigduizend vierkante meter kantoorvloer 'uit de markt genomen', zoals dat heet in makelaarsjargon.

Meer kantoorbanen
De opleving is in Amsterdam vooral het gevolg van de groei van het aantal kantoorbanen in de stad, bijna twee procent, waar het anatal kantoorbanen in de rest van Nederland juist afnam.

Vooral Sloterdijk, lang het centrum van de kantorenmalaise, is opgebloeid dankzij de groeiende interesse bij bedrijven zich in deze buurt te vestigen. Zo huurden zorgautomatiseerder Chipsoft en koffiegigant Douwe Egberts er ruimte.

Ook het Arenagebied leeft op, maar nergens nam de leegstand zo sterk af als in Diemen. Die afname was overigens wél volledig het gevolg van transformatie. Met de opening van Campus Diemen-Zuid is vrijwel alle kantorenleegstand in de gebieden naast Zuidoost verdwenen.

Ook in de andere de regiogemeenten, waaronder Amstelveen (26 procent) en Hoofddorp (17 procent), slonk de leegstand. Uitzondering is Almere. Daar staat bijna een op de drie kantoren leeg. Alleen in Capelle aan den IJssel (35 procent) is de leegstand hoger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden