Plus

'Eindelijk is heel Amsterdam vertegenwoordigd in de raad'

De winst van GroenLinks betekent een omwenteling in Amsterdam. Maar belangrijker is dat veel meer bevolkingsgroepen uit de stad eindelijk zijn vertegenwoordigd in de raad.

Michiel Couzy en Ruben Koops
De winst van GroenLinks betekent een omwenteling in Amsterdam. Beeld anp
De winst van GroenLinks betekent een omwenteling in Amsterdam.Beeld anp

De boodschap die de Amsterdammers woensdag hebben afgegeven, is een diverse. "De stad snakt naar verandering," concludeert Rutger Groot Wassink van GroenLinks, de grote winnaar. Dat klopt: de huidige coalitie van D66, VVD en SP verloor dik.

Maar het was ook een overwinning van groen en duurzaam. Niet alleen GroenLinks won, ook Partij voor de Dieren stijgt, van één naar drie zetels. De uitslag toont ook aan hoe verdeeld Amsterdam is. Of hoe divers, het is maar hoe je het bekijkt. De lokale politiek is versnipperd: mogelijk komen twaalf partijen in de gemeenteraad. Voorheen waren dat er acht.

De uitslag is nog hoogst onzeker, omdat het stemmen tellen moeizaam verloopt. Vooral de zetels van Bij1 en ChristenUnie zijn verre van zeker. Vrijdagochtend wordt de definitieve uitslag pas bekend.

De nieuwkomers in de raad staan recht tegenover elkaar en vertegenwoordigen heel andere groepen: Denk en Bij1 geven een stem aan Amsterdammers met een migratieachtergrond, Forum voor Democratie juist aan mensen die zich zorgen maken over migratie.

Speeltuin gevestigde orde
De polarisatie van de samenleving is terug te zien in de raad. Dat is de negatieve interpretatie. Je kunt ook stellen dat eindelijk alle groepen uit de stad Amsterdam vertegenwoordigd zijn.

Migranten bijvoorbeeld, maar ook ouderen met hun Partij van de Ouderen, strenggelovigen met de ChristenUnie en met Forum voor Democratie (FvD) krijgt de raad een echte conservatieve, rechtse partij.

Thierry Baudet en Annabel Nanninga van Forum voor Democratie tijdens de uitslagenavond. Beeld anp
Thierry Baudet en Annabel Nanninga van Forum voor Democratie tijdens de uitslagenavond.Beeld anp

De gemeenteraad was de afgelopen vier jaar een speeltuin van de gevestigde orde. Die mag terrein hebben verloren, maar staat nog altijd in het centrum van de macht.

Dat komt doordat de top 5 van grootste partijen gewoon uit GroenLinks, D66, VVD, PvdA en SP bestaat, die net meer stemmen kregen dan de andere partijen met drie zetels. Dus de nieuwkomers maken hun entree, maar niet zo'n indrukwekkende als elders.

GroenLinks-D66-PvdA
Eric van der Burg, lijsttrekker van de VVD, kan een lange neus trekken naar partijprominent Frits Bolkestein en de JOVD, die hem verweten te links te zijn. Hij koos ervoor FvD, de concurrent op rechts, niet hard aan te vallen en zich op te stellen als een bestuurder. Een juiste tactiek, want VVD behoudt haar zes zetels.

Het is echter zeer de vraag of hij terugkeert als wethouder, want een coalitie van GroenLinks, D66 en PvdA is op papier de meest logische optie, ook al komen dan twee grote verliezers in het gemeentebestuur.

Openingszet
GroenLinks wil liefst een linkse partij erbij en zal niet in een college gaan zitten met D66 én VVD, zei Groot Wassink woensdag in wat zijn openingszet is voor de onderhandelingen. Die beginnen donderdag onder leiding van informateur Maarten van Poelgeest, uit de stal van GroenLinks. Een volledig linkse coalitie is onhaalbaar, omdat GroenLinks Denk heeft uitgesloten.

Een college onder leiding van GroenLinks zal stevig willen ingrijpen in de huizenmarkt, met een duurzame agenda: minder auto's, meer zonnepanelen, hogere lasten, veel sociale huur en wellicht een aanzet tot de Oost/Westlijn.

Welke coalities zijn er mogelijk op basis van de huidige uitslag? Ontdek het met deze tool.

Volg de verkiezingen

Amsterdam ging woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je op de hoogte van de uitslag en reacties.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden