Eindelijk geluidsscherm Schinkelbrug

AMSTERDAM - Na zeventien jaar klagen, protesteren en zeuren krijgen de mensen die in woonboten langs de Schinkel wonen, eindelijk hun zin: eind dit jaar zal worden begonnen met het bouwen van een scherm langs de weg, om hen te beschermen tegen de enorme geluidsoverlast.

Stadsdeel Zuid en de gemeente zullen elk enkele tonnen meebetalen aan het project. De overige kosten komen voor rekening van het rijk en Prorail.

De 170 woonboten in het gebied liggen vlak bij de ringweg A10 en de spoorlijn naar Schiphol. De laatste jaren zijn de drukte en de geluidsoverlast daar explosief toegenomen. Bovendien zal binnenkort de weg worden verbreed en zullen op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad extra treinsporen worden aangelegd, waardoor de overlast nog zal toenemen.

Woonbootbewoners hebben de laatste jaren voortdurend geklaagd over het lawaai. Zij eisten dat het rijk of de gemeente een geluidsscherm zou plaatsen. Dat bleek echter ingewikkeld te zijn: omdat woonboten officieel niet als onroerend goed worden beschouwd, kunnen bewoners geen aanspraak maken op de wettelijke bescherming tegen geluidsoverlast. En dus werden de boze bewoners door de verantwoordelijke overheidsinstanties steevast van het kastje naar de muur gestuurd.

De gemeente steunde de woonbootbewoners in hun strijd, maar kon niets voor hen doen omdat het plaatsen van een geluidswal op een rijksweg een rijksaangelegenheid is. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelde dat sprake was van een milieukwestie en verwees de bewoners naar het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (Vrom). En Vrom verwees de bewoners juist weer naar Verkeer en Waterstaat.

Na tientallen protestbrieven, protestfilmpjes en een actie van woonbootbewoners, die midden in de nacht in hun pyjama de A10 op liepen om te protesteren tegen de geluidsoverlast, is er nu dus eindelijk een doorbraak. Als eind dit jaar wordt begonnen met het verbreden van de A10, zal meteen ook de fundering voor het geluidsscherm worden aangelegd.

Volgens stadsdeelbestuurder Egbert de Vries van Zuid speelde het gegeven dat Amsterdam bereid was mee te betalen een belangrijke rol bij het besluit de schermen te plaatsen. ''Maar Rijkswaterstaat en Prorail hebben ook goed gekeken of wel sprake was van een unieke situatie, want anders moeten ze straks op allerlei plekken in het land waar woonboten liggen, schermen plaatsen,'' zegt hij. ''Maar dat was wel het geval. Nergens anders worden de verkeersstromen zo ingrijpend uitgebreid als hier.''

Het project bestaat volgens De Vries uit vier onderdelen. Er komt een geluidsscherm langs de weg en aan de vaste delen van de brug. En aan de onderkant van de brug komt geluidsabsorberend materiaal om de klankkastfunctie terug te dringen. Voorts komen er voegovergangen om het bonken van wielen tegen te gaan en voor het bewegende deel van de brug komt een schuifbaar scherm.

Dat laatste onderdeel is het kostbaarste en zal naar schatting ruim één miljoen euro kosten, waarvan de gemeente en het stadsdeel dus elk een kwart zullen betalen. De helft van de kosten van het schuifbare scherm en alle andere maatregelen zullen Prorail en Rijkswaterstaat betalen, meldt De Vries.

Zuid en de gemeente moeten nog wel officieel een besluit nemen over het meebetalen aan het geluidsscherm. Maar volgens De Vries heeft het stadsdeel wel een duidelijk signaal gegeven door geld dat bestemd was voor de proceskosten van de herontwikkeling van het Surinameplein, te bestemmen voor het geluidsscherm. ''Dat betekent wel dat het onzeker is of de herinrichting van het Surinameplein nog doorgaat, want we weten niet zeker of daar geld voor beschikbaar komt,'' zegt De Vries. ''Dat is vervelend, maar dit geluidsscherm gaat gewoon even voor.'' (JASPER KARMAN)

Foto Peter Elenbaas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden