PlusStraatbeeld

Eindelijk eindstation voor kapotte neushaartondeuse

In West staan al geruime tijd tien Blipverts, inzamelzuilen voor het soort rondslingerende elektronische kleingoed dat al ­jaren in uw la stof ligt te vergaren.

Hans van Lissum
De Blipvert, ­inzamelstation voor elektronisch kleingoed Beeld Jesper Boot
De Blipvert, ­inzamelstation voor elektronisch kleingoedBeeld Jesper Boot

Aan abri's heeft Amsterdam, zoals wij allen ­weten, geen gebrek, en sinds kort zijn daar nog schreeuwerige videoabri's bijgekomen. Die geven het af en toe toch al zo duizelingwekkend overprikkelde straatbeeld nog een extra boost.

Niemand zal dus zitten springen om nóg meer varianten , maar desalniettemin staat er in West al geruime tijd een weer heel ander type abri - of in elk geval op abri's lijkende voorwerpen - waar veel Amsterdammers geen weet van zullen hebben: de zogeheten inzamelzuil.

Blipverts heten ze, naar het bedrijf dat ze vervaardigt. Er staan er tien in Amsterdam, tot nu toe alleen in West. Wanneer je er uit de richting van de De Clerqstraat langsfietst, zie je er aanvankelijk weinig bijzonders aan: de tekst 'Dat is handig', omringd door stekkers en ­afstandsbedieningen met loensende poppenoogjes die de voorbijganger blijkbaar ergens toe moeten verleiden. Daarboven prijken zeven ­gekleurde sleuven met kleine klepjes, en dat wekt toch nieuwsgierigheid.

Elektronische kleingoed
Daar blijkt dat zo'n abri - excuus: Blipvert - is bedoeld als inzamelstation voor het soort rondslingerende elektronische kleingoed dat al ­jaren in uw la stof ligt te vergaren.

Aanvankelijk ben je ervan overtuigd dat je hier te maken hebt met louter een gimmick om de Amsterdammer milieubewuster te maken: de sleuven voor batterijen en oude printcartridges doen op zich wel logisch aan, maar wie gaat er in godsnaam met een vuistvol oude mobiele telefoons (ja, ook daar heeft de Blipvert een aparte sleuf voor) of oude dvd's naar zo'n ding om dat alles braaf te deponeren?

Nou, en dit zal u verrassen: blijkbaar een hele hoop mensen. Bij ondergetekende blijven oude adapters en snoeren tot in lengte van dagen in onduidelijke kartonnen dozen bewaard onder het aloude adagium 'je weet maar nooit', maar volgens een woordvoerder van Blipvert zitten de inzamelzuilen altijd flink vol. Bewoners van West hebben zelfs enthousiast een categorie 'overig' verzonnen voor de zuil, zodat ze eindelijk van hun kapotte neushaartondeuses en elektrische tandenborstels af kunnen komen.

Milieubewustzijn
Dat soort goedmoedig milieubewustzijn bij de drukke stadsmens die vaak glas nog bij het gewone afval dondert: het doet ­eigenlijk een beetje overrompelend aan. Blijkbaar is de tijdgeest op bepaalde vlakken ook ten positieve aan het veranderen.

Volgens een woordvoerder van Blipvert is dat ook zo. "Je ziet steeds meer bewustwording bij mensen dat het een kleine moeite is om zelf ook mee te doen aan afvalscheiding. Cd's bijvoorbeeld: die kunnen gerecycled worden tot een grondstof waar je bijvoorbeeld weer drink­bekers of bloempotten mee kunt maken."

Blipvert is momenteel in gesprek met de ­gemeente om de zuilen in de hele stad geplaatst te krijgen. En je zou als weldenkend mens toch moeten denken: waarom in godsnaam niet? Dan kan de leus 'een betere wereld begint bij ­jezelf' weer eens fijn worden afgestoft , en kijkt op een gegeven niemand meer raar op als je na het eten van tafel opstaat en zegt: "Ik ben zo ­terug. Even m'n ladyshave in de Blipvert ­gooien."

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Blipvert inzamelzuil

Waar Bilderdijkstraat (onder meer)

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden