Eindelijk een meevaller voor de Coolste Baan

Spitsuur in het Olympisch Stadion dit weekend. Niet vanwege de Nederlandse schaatssuccessen in Pyeongchang, maar een grote supermarkt deelde afgelopen weekend 24.000 kaartjes uit. En dat terwijl de organisatie vorige maand bijna het bijltje er bij neergooide.

Herman Stil
Drukte op de ijsbaan. Beeld
Drukte op de ijsbaan.Beeld

Het is bomvol op de Coolste Baan van Nederland, de tijdelijke ijsbaan die - niet geheel ontoevallig - samenvalt met de Olympische Winterspelen. De menigte, vier keer dagelijks tweeduizend man, is niet geïnspireerd door de Nederlandse medailleregen maar door spaarpunten van supermarktketen Jumbo.

Voor Koen Hermens van House of Sports, de sportpromotor achter de Coolste Baan, is dít het weekend dat alles toch nog goed komt. Want de aftrap in januari verliep nagenoeg desastreus.

"Windkracht 11 die van alles omwaaide en dan: regen, regen en regen. We hebben echt een moment gehad van: dit was het dan. We moesten onze motivatie uit de doorgewinterde bezoekers halen die toch kwamen."

Van een Svenpiek, dan wel een Sjinkiedip heeft hij de afgelopen week niet veel gemerkt. "Dat ze Kramer zien schaatsen en denken: dat ga ik nu ook doen? Nee. Maar ik zie meer kinderen dan vier jaar geleden toen we dit voor het eerst deden."

Vergelijkingsmateriaal heeft hij niet echt, daarvoor was het in 2014 toch net anders. "Toen waren de Spelen voor ons een leuke bijkomstigheid. Maar ik weet van de Nederlandse kunstijsbanen waar we mee samenwerken dat ze elk Olympisch winterjaar weer meer schaatsers ontvangen."

Het maakt hem ook niet veel uit waarom mensen naar het stadion komen, ook al is dat vanwege die andere Nederlandse topsport: zegeltjes sparen. "Wij willen mensen aan het schaatsen krijgen die niet makkelijk naar een ijsbaan gaan. Dan moet je iets anders bieden."

Toch trekt de schrikkelbaan vanwege de Spelen meer bezoekers dan de 108.000 van vier jaar geleden. Hermens rekent op 130.000 bezoekers dit jaar, ondanks die valse start vanwege het weer. "Maar we liggen er nu ook wat langer."

Einde met een knal
In het Olympisch Stadion duimen ze nog voor het weer. Nog twee weken en dan moet in vier dagen worden weggehaald wat in vier weken is opgebouwd. De baan eindigt met een knal.

"We begonnen in 2012 met het idee voor een Nederlands Kampioenschap. Nu hebben we het WK in een Olympisch Jaar." Ook in de animo voor dat WK-weekend mag nog wel wat Olympisch vuur. "Mensen wachten toch nog even af."

Schaatsers op de Coolste Baan. Beeld anp
Schaatsers op de Coolste Baan.Beeld anp

'Belachelijk: Olympisch Stadion wordt telkens weer beschadigd'

Het is ronduit belachelijk dat het Olympisch Stadion als topsportlocatie voor atletiek telkens weer wordt beschadigd, schrijft Amina Schellekens, atleet van Phanos, in een opiniestuk. 'Wie met genoeg geld smijt, kan dromen waarmaken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden