Plus

Eindejaarsdilemma: wel of niet het eigen risico verhogen?

Het is elk jaar weer de vraag: gaan we wel of niet de zorgpolis wijzigen? Een hoger eigen risico kan voordeel opleveren - maar ook problemen.

Irene van den Berg
null Beeld Emanuel Wiemans
Beeld Emanuel Wiemans

Voor uw zorgverzekering telt u maandelijks een flink ­bedrag neer. En volgend jaar betalen we gemiddeld zo'n 6,50 euro meer dan nu. Het is dus best aantrekkelijk om daar wat af te snoepen door je eigen risico te verhogen. Steeds meer Nederlanders doen dat dan ook.

Verge­lijkingswebsite Independer berekende dat vorig jaar 27 procent van de Nederlanders voor een maximaal eigen ­risico koos. Of verhogen een slimme keus is, hangt af van drie dingen: uw gezondheid, uw vermogen om onverwachte zorgkosten zelf te betalen en de korting die u krijgt.

Iedere Nederlander heeft een verplicht eigen risico op zijn basiszorgverzekering. Dit is bedoeld om mensen kostenbewust te maken en ze overbodige zorg te laten mijden. In 2008, toen het werd ingevoerd, bedroeg het verplichte eigen risico 150 euro. Inmiddels is dat bedrag flink opge­lopen.

U betaalt in 2019 de eerste 385 euro aan medische kosten uit het basispakket zelf - dat bedrag is sinds 2016 onveranderd. De kosten van de huisarts, verloskundige, kraamhulp en wijkverpleger vallen niet onder het ­eigen risico, en voor de aanvullende zorgverzekering geldt geen eigen risico.

Korting berekenen
Bovenop het verplichte eigen risico kunt u ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 ­euro. U betaalt volgend jaar dus maximaal 885 euro van de eerste zorgkosten. In ruil daarvoor krijgt u van uw ver­zekeraar korting op de premie. Hoe hoog deze korting is, verschilt sterk per verzekeraar. Zorgverzekeraar Anderzorg geeft een korting van 300 euro per jaar bij een maximaal vrijwillig eigen risico. Bij UMC Zorgverzekering ­betaal je slechts 150 euro minder premie.

De helft van alle Nederlanders die alleen het verplichte eigen risico heeft, maakt dat niet op - zij kunnen dus besparen als ze hun eigen risico ophogen. Maar ook als u uw vrij­willig eigen risico wél helemaal opmaakt, kan een hoger eigen ­risico goed uitpakken.

De hoogte van de korting speelt daarbij een belangrijke rol. Bij een besparing van 300 euro schiet u er pas bij in wanneer uw zorgkosten de 685 euro overschrijden - namelijk het verplichte eigen risico van 385 euro plus 300 euro korting. Bij een korting van 150 ­euro, begint de teller al vanaf 535 euro te lopen.

"We geven bewust niet al te veel korting, omdat we een hoog vrijwillig eigen risico niet willen stimuleren. We kennen de voorbeelden uit de praktijk waarin mensen in de problemen komen omdat ze in één keer een groot bedrag moesten ophoesten. Als je op zoek bent naar een zorgverzekering die met het eigen risico stunt, moet je dus niet bij ons zijn," zegt Dennis Verschuren, woordvoerder van zorgverzekeraar VGZ, waaronder de labels Bewuzt, Univé, UMC Zorgverzekering en IZZ vallen. Zij bieden allemaal een korting van 180 euro bij het maximale eigen risico.

Spaarpot aanleggen
Wat het lastig maakt, is dat u van tevoren natuurlijk nooit weet hoeveel zorg u nodig hebt. Maar het helpt wel om te kijken hoeveel kosten u de afgelopen jaren hebt gemaakt.

Bent u chronisch ziek of liggen er bepaalde - hoge - zorgkosten in het verschiet, dan is het waarschijnlijk onverstandig om van de korting gebruik te maken. Maar wie jong, gezond en geen brokkenmaker is, kan de gok wagen. "Al kun je ook dan bijvoorbeeld last krijgen van een sportblessure," waarschuwt Verschuren.

Het is belangrijk dat u niet in de financiële ­problemen komt als u toch onverwachts in het ziekenhuis belandt. Kies nooit voor korting als u het - verplichte plus vrijwillige - eigen risico niet achter de hand hebt.

Aalt van Bokhorst, expert zorgverzekeringen bij Independer, raadt verzekerden met een hoog eigen risico aan een spaarpot aan te leggen. "Vul dat met het geld dat je bespaart op je zorgverzekering vanwege het verhoogde eigen risico. Je kunt dan goed zien of een verhoogd eigen risico voor jou op lange termijn gunstig is. Houd je telkens geld over aan het einde van het jaar, dan wel. Maar moet je juist telkens bijbetalen, dan kun je beter kiezen voor een lager eigen ­risico."

Vergelijken
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een vrijwillig hoger ­eigen risico, blijkt uit cijfers van Independer. Dat heeft, volgens Van Bokhorst, onder meer te maken met een ­grotere bespaardrift vanwege stijgende zorgpremies. ­"Bovendien begrijpt een groep mensen het zorgstelsel steeds beter. Zij snappen dat ze niet direct geld hoeven op te hoesten als ze naar de huisarts gaan."

Recent bleek uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS dat 83 procent van de verzekerden weet dat een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico valt. Dat dat ook geldt voor de huisartsenpost, weet maar iets meer dan de helft. Dat een bezoek aan de Spoedeisende Hulp wél onder het eigen risico valt, weet maar zo'n 60 procent.

Overweegt u een vrijwillig eigen risico, check dan niet ­alleen bij uw eigen verzekeraar wat de korting is. Kijk ook naar andere verzekeringen. Online vindt u allerlei zorgvergelijkers om te onderzoeken welke verzekering bij u past, ­zoals Zorgkiezer.nl, Independer of die van de Consumentenbond.

Let daarbij niet alleen op de kosten, maar ook op de service en de voorwaarden. Denk aan wachttijden of ­verschillen in het aanvullende pakket. Ga ook na of de verzekeraar contracten heeft afgesloten met bepaalde ­zorgverleners waar je aan vastzit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden