Plus

Einde van raamprostitutie op de Wallen een stap dichterbij

De politiek wil alternatieve prostitutiebuurten opzetten om de Wallen te ontlasten. Is het einde van de rosse buurt nabij?

Het gaat niet van de ene op de ander dag, maar het verdwijnen van prostitutie op de Wallen kan het resultaat zijn van ingrijpen door de gemeente Beeld Getty Images
Het gaat niet van de ene op de ander dag, maar het verdwijnen van prostitutie op de Wallen kan het resultaat zijn van ingrijpen door de gemeenteBeeld Getty Images

1. Gaat Amsterdam na de letters I amsterdam ook de Wallen om zeep brengen?
Niet direct, maar duidelijk is wel dat Amsterdam op een of andere manier gaat ingrijpen in een van de beroemdste pros­titutie­buurten ter wereld. Al enige tijd is een maatschappelijk en politiek debat gaande over de situatie in de historische binnenstad, die uit de hand loopt.

Drommen toeristen veroorzaken opstoppingen voor de ramen. De overlast is groot en het verbod om foto's van de dames te maken wordt massaal genegeerd. Een 'urban jungle', concludeerde ombudsman Arre Zuurmond deze zomer.

Mensonterend, vinden diverse partijen. En dan zijn er ook signalen van mensenhandel op de Wallen. Eind december 2017 liepen 39 strafrechtelijke onderzoeken naar seksuele en arbeidsuitbuiting.

2. Wat nu?
Burgemeester Femke Halsema bracht deze ­zomer een bezoek aan de Wallen en werkt aan een nieuwe aanpak voor dit gebied, die alle andere aanpakken overbodig moet maken. Dat komt waarschijnlijk begin volgend jaar uit. Ze vraagt allerlei instanties en betrokkenen maar ook de gemeenteraad om hun inbreng.

D66, GroenLinks en SP willen dat de burgemeester raamprostitutie op nieuwe plekken in de stad mogelijk maakt. Daar kunnen prostituees veilig en anoniem hun werk doen, zonder drommen toeristen voor de deur. Op deze manier worden de Wallen ontlast.

3. Hoe kijken andere partijen hiernaar?
CDA en ChristenUnie pleiten al langer voor ingrijpen. Diederik Boomsma (CDA) wil zelfs dat Amsterdam stopt met raamprostitutie. 'Waarom moet de gemeente het mogelijk maken dat ontspoorde vrijgezellenfeesten uit Engeland komen overvliegen om het lichaam van jonge Roemeense vrouwen te gebruiken?' schreef hij in oktober in een opiniestuk in deze krant onder de kop 'Tijd om het rode licht uit te doen'.

Dat christelijke partijen moeite hebben met prostitutie is niet nieuw. Wel nieuw is dat ook progressieve partijen willen ingrijpen. De PvdA vindt raamprostitutie op de Wallen ook niet meer vanzelfsprekend, al staat de partij er iets anders in dan haar coalitiegenoten. De PvdA wil vooral verdergaan met het sluiten van ramen, een operatie die uit de koker komt van ­Lodewijk Asscher, voormalig wethouder, tegenwoordig partijleider.

4. Is het mogelijk om de raamprostitutie in haar geheel te verplaatsen?
Daar lijkt geen draagvlak voor. Zo'n operatie is ook erg kostbaar en ingewikkeld. Het uitkopen van een deel van de raameigenaren op de ­Wallen blijkt al erg lastig en duur, laat staan als ze allemaal weg moeten. D66 en GroenLinks willen prostituees ook nergens toe dwingen, maar hen verleiden elders te gaan werken.

Door een goed en veilig alternatief aan te bieden, zullen prostituees vanzelf verhuizen, ­hopen ze.

5. Is het einde van raamprostitutie op de Wallen in zicht?
Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar kan uiteindelijk wel het resultaat zijn. Als prostituees en raampexploitanten de nieuwe plekken veiliger en interessanter vinden, zullen ze ongetwijfeld verhuizen.

Het is nu wachten op het debat, de plannen van de burgemeester, nog eens debat en dan zal de uitvoering ook ingewikkeld zijn. Nieuwe prostitutiebuurten zullen ongetwijfeld leiden tot protesten onder omwonenden.

Prostituees hebben inmiddels voldoende rede­nen om te verhuizen, naast hun veiligheid. Hun inkomsten op de Wallen nemen snel af. Wie gaat nog naar binnen als honderden toeristen toekijken? Net als in zoveel andere branches vinden vraag en aanbod elkaar steeds ­vaker online. Diverse ramen staan tegenwoordig leeg, vooral overdag. De leegloop lijkt allang in gang gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden