Einde van historisch proces tegen klokkenluider Manning in zicht

Het is een belangrijke dag voor Bradley Manning. De rechtbank bepaalt vandaag of  de aanklager zeven van de 21 aanklachten tegen de Amerikaanse klokkenluider moet laten vallen. Daaronder is ook de zwaarste aanklacht, waarvoor Manning een levenslange celstraf riskeert: het helpen van de vijand.

Bradley Manning buiten de rechtbank in Fort Meade, Maryland, op een foto van juni 2012 Beeld reuters
Bradley Manning buiten de rechtbank in Fort Meade, Maryland, op een foto van juni 2012Beeld reuters

De 25-jarige ex-militair Manning staat terecht voor het doorspelen van geheime Amerikaanse documenten en video's aan klokkenluiderssite WikiLeaks. Hij zou onder andere 250 duizend e-mails van diplomaten en 500 duizend gevechtsrapporten over Afghanistan en Irak in 2009 en 2010 hebben doorgespeeld aan de onthullingssite. Hij werd in mei 2010 gearresteerd in Irak, waar hij dienst deed. Zijn proces vindt momenteel plaats Voor de militaire basis van Fort Meade bij Washington.

Sinds zijn arrestatie zit Manning vast in de gevangenis Quantico in Virginia - volgens sympathisanten wordt hij vastgehouden onder slechte omstandigheden. Hij wordt in afzondering vastgehouden en staat onder verscherpt toezicht om te voorkomen dat hij zichzelf iets aan kan doen.

Staatsveiligheid
Tijdens een militaire hoorzitting begin dit jaar had Manning al schuld bekend aan tien van de aanklachten, maar het helpen van de vijand is daar niet bij. De Amerikaanse overheid probeert aan te tonen dat Manning door het lekken van de documenten de vijanden van de Verenigde Staten in de kaart heeft gespeeld en zo de staatsveiligheid ernstig in gevaar heeft gebracht. Volgens de verdediging had Manning echter geen kwaad in de zin, en handelde hij uit idealisme: hij vond dat alle informatie openbaar moest worden.

Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben bezwaar gemaakt tegen de opsluiting van Manning. Amnesty International deed afgelopen weekeinde nog een dringend beroep op de Amerikaanse overheid om de ernstigste beschuldigingen tegen de ex-militair te laten vallen. Er zou volgens de organisatie onvoldoende belastend bewijs zijn dat Manning met opzet de vijand heeft geholpen. Manning besloot zelf niet te getuigen tijdens de verdediging.

De aanklager heeft laten weten alle argumenten voor de veroordeling van Manning te hebben gegeven. Ook de verdediging is klaar met de beargumentatie. Als laatste getuige werd vorige week een professor van de universiteit van Havard opgeroepen die verklaarde dat WikiLeaks een belangrijke journalistieke rol heeft vervuld door de documenten die door Manning waren aangeleverd te publiceren.

Argumenten
De militaire rechter Denise Lind hoort vandaag de argumenten van beide kanten en zal naar verwachting later op de dag een besluit nemen over het laten vallen van zeven van de aanklachten. Als zij besluit om de aanklager nog een mogelijkheid te geven om met weerleggingen te komen, zal er aanstaande donderdag nog een hoorzitting komen. Zo niet, dan zal morgen het slotpleidooi worden gehouden.

Het is nog niet bekend wanneer het vonnis zal worden uitgesproken. Omdat er bij het proces geen jury aanwezig is, zal de uitspraak worden gedaan door de rechter.

Demonstranten roepen om de vrijlating van Bradley Manning aan het begin van diens proces op 3 juni. Beeld REUTERS
Demonstranten roepen om de vrijlating van Bradley Manning aan het begin van diens proces op 3 juni.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden