Einde gijzelingsdrama Algerije: 55 doden

Aan de dagenlange gijzeling op een Algerijnse aardgasinstallatie is zaterdagmiddag een bloedig einde gekomen. Speciale eenheden van het Algerijnse leger hebben het complex bestormd. Ze doodden elf gijzelnemers, maar die zagen kans voordien nog zeven gijzelaars om te brengen. Dat meldt het Algerijnse staatspersbureau APS op gezag van een bron bij de veiligheidsdiensten.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Door de gijzeling en de bevrijdingsactie zijn 23 gijzelaars om het leven gekomen en lieten 32 terroristen het leven. Dat heeft het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag laten weten.

Het ministerie in Algiers maakte zaterdag met het bekendmaken van de cijfers een einde aan de onduidelijkheid over slachtoffers van de acties in In Amenas. Volgens het departement zijn bij bevrijdingsacties van het leger 107 buitenlandse en 685 Algerijnse gijzelaars bevrijd .

Over de nationaliteit van de omgekomen gijzelaars werden door het Algerijnse ministerie geen mededelingen gedaan. De Britse regering maakte zaterdag bekend dat vijf Britten vermist zijn. In Oslo liet het Noorse bedrijf Statoil weten dat het vreesde voor het leven van vijf medewerkers die worden vermist. Verder is volgens de Verenigde Staten een Amerikaan onder de doden.

Bestorming
Volgens de ingewijde zat er niets anders op dan een bestorming, omdat er op het raffinageterrein brand was uitgebroken. Hij zweeg over eventuele overlevenden. Ook de nationaliteit van de doden is nog onbekend. Volgens de laatste telling van de Algerijnse autoriteiten zijn negentien gijzelaars omgekomen. Onder de doden zouden ten minste een Amerikaan, een Brit, een Fransman en een aantal Algerijnen zijn. Ontsnapte Algerijnse werknemers beweren getuige te zijn geweest van de dood van veel meer mensen, onder wie een aantal Japanners.

De Algerijnse autoriteiten schatten het aantal gijzelnemers eerder op dertig. Aangezien al achttien overvallers de afgelopen dagen al waren gesneuveld, en nu nog eens elf van hen zijn omgekomen, lijken zij inmiddels allemaal uitgeschakeld. De uitgestrektheid van het complex, dat uit een raffinaderij en een campus bestaat, maakt het moeilijk vast te stellen of het terrein geheel in handen van het leger is. Ook de zoektocht naar gijzelaars is niet eenvoudig en vergt tijd.

'Gemaskerde Brigade'
Hoeveel gijzelaars voor aanvang van het slotoffensief van het Algerijnse leger nog in handen van de extremisten waren was giswerk. De gijzelnemers zelf spraken van drie Belgen, twee Amerikanen, een Japanner en een Brit. Ze dreigden het zevental om te brengen als de militairen die het complex omsingeld hadden de aanval openden.

Het gijzelingsdrama begon woensdagochtend toen moslimextremisten van de 'Gemaskerde Brigade' uit Libië Algerije binnenslopen, en niet ver van de Libische grens probeerden twee bussen te kapen die personeel naar de aardgasinstallatie brachten. Het legerescorte dat de bussen vergezelde wist de aanval af te slaan, hoewel een Algerijn en een Brit daarbij het leven lieten. De overvallers richtten hun vizier vervolgens op de aardgasinstallatie van BP, het Noorse Statoil en het Algerijnse staatsgasbedrijf, in de buurt van Ain Amenas.

Moktar Belmoktar
Volgens de Algerijnse regering stonden de aanvallers onder bevel van Moktar Belmoktar, een extremist die doorgaans opereert vanuit Mali. De aanvallers hebben duidelijk gemaakt dat hun actie een vergelding was voor het Franse ingrijpen in Mali om oprukkende militanten een halt toe te roepen. Ze hadden het vooral op buitenlandse werknemers voorzien en lieten het merendeel van het Algerijnse personeel al spoedig gaan.

De door het leger gedomineerde Algerijnse regering, gehard door een decennialange strijd tegen moslimextremisten, weigerde met de gijzelnemers te onderhandelen. Zij sloeg aanbiedingen van buitenlandse hulp af en ging zelf tot actie over. Algiers verstrekte maar mondjesmaat informatie, zelfs aan westerse regeringsleiders. Dat eigengereide houwdegengedrag viel bij veel regeringen die burgers onder de gijzelaars telden niet in goede aarde.

Het relaas van enkele ontsnapte werknemers van het uitgestrekte gasveld spreekt boekdelen over het gewelddadige optreden van zowel gijzelnemers als bevrijders. De Filipijnse werktuigbouwkundige Ruben Andrada, in dienst van het Japanse JGC, beschreef hoe Algerijnse gevechtshelikopters donderdag het vuur openden op een autokolonne met gijzelnemers en gijzelaars. De extremisten zetten hun gevangenen in als menselijk schild.

De gijzelnemers hingen een 'bomgordel' om de hals van hun gevangenen en waarschuwden hen dat die zouden ontploffen als ze ervandoor zouden gaan, verhaalde Andrada. Toen de auto waarin Andrada zat over de kop sloeg wist hij te ontsnappen.

Hollande
De Franse president François Hollande is te spreken over de manier waarop Algerije de gijzeling op hetgascomplexheeft aangepakt. Onderhandelen was volgens hem niet mogelijk met het soort mensen dat de gijzeling uitvoerde, een extremistische moslimgroepering.

'We weten nog niet alle details maar als er zoveel mensen gegijzeld zijn door terroristen met een dergelijke koude vastbeslotenheid, die klaar zijn om de gijzelaars te doden, zoals zij deden, dan heeft Algerije het op een manier aangepakt die voor mij, zoals ik het zie, de meest geschikte is, omdat er geen onderhandelingen mogelijk waren', aldus Hollande.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden