Einde Gary's Deli in de Kinkerstraat is een feit

Gary's Deli in de Kinkerstraat sloot dit weekeinde zijn deuren. De zaak, opgezet in 1993 door wereldburger Gary Feingold, maakte de bagel groot in Amsterdam.

Emma van Bergeijk
Gary Feingold: 'Amsterdam heeft de kleinschaligheid van een dorp met het culturele aanbod van een metropool' Beeld Tammy van Nerum
Gary Feingold: 'Amsterdam heeft de kleinschaligheid van een dorp met het culturele aanbod van een metropool'Beeld Tammy van Nerum

"Gaan jullie dicht?" vraagt een vrouw met een poedel verschrikt. "Waar moeten we nu onze bagel met hummus en gegrilde groenten halen? Die eten we al twintig jaar!"

De ontbijt- en lunchzaak Gary's Deli is gesloten. De eigenaar gaat het pand grondig renoveren, nog onduidelijk wanneer en voor hoe lang. Voor huurder Gary Feingold (60) aanleiding de winkel te sluiten.

Gezelligheid en kleinschaligheid
Bijna 25 jaar geleden begon Feingold de zaak. Hij groeide op in Canada en de Verenigde Staten. Na in Los Angeles, Tel Aviv, Venetië, en Florence te hebben gewoond, koos Feingold in 1991 voor Amsterdam, volgens hem de beste stad op aarde.

"Dit is het paradijs," zegt hij. "Het heeft de gezelligheid en kleinschaligheid van een dorp, maar het culturele aanbod van een metropool." Feingold spreekt vijf talen, waaronder vloeiend Nederlands.

Feingold neemt een hap van zijn bagel, die hij na al die jaren nog steeds met smaak eet. Toen hij naar Amsterdam kwam om carrière te maken in de danswereld, miste hij het typisch Californische banana bread, de carrot cakes en de muffins.

"Ik hoefde nooit heel vroeg te beginnen met dansen. Omdat ik een ochtendmens ben, begon ik 's ochtends met bakken." In de kelder van dansstudio Artemis bouwde hij een keuken, en begon met het rondbrengen van muffins.

Bageltraining
Gary's Muffins was geboren, toen nog aan de Prinsengracht. De bagels importeerde Feingold de eerste jaren uit New York, maar hij concludeerde al snel dat hij ze zelf wilde bakken. Zo kwam er een bagelbakkerij in Noord, Gary's Homebaked, waar een 'bageltraining' aan te pas kwam.

Amerikaanse trainers kwamen hun Nederlandse collega's leren bakken. Bagels bakken moet volgens Feingold niet worden onderschat, ze moeten in water worden gekookt, daarna in de oven gebakken. "Het is echt een vak apart."

Na Gary's Muffins zouden er door het hele land nog zeven vestigingen met dezelfde naam volgen. "Het caféleven in Amsterdam was heel bruin, ik wilde een beetje Californië naar Amsterdam halen." Het geeloranje op de muur en lichte interieur geeft een zomers gevoel, zelfs op deze winderige herfstdag.

Culturele activiteiten
De bakkerij in Noord is overgenomen door de bakkers die destijds de training volgden, de andere zaken waren al verkocht. Zelf stond Feingold al niet meer in de laatste vestiging in West, hij is druk als uitbater van leescafé Belcampo in De Hallen. "Met het organiseren van activiteiten kan ik daar mijn passies op cultureel, literair en maatschappelijk gebied combineren."

"Emotioneel vind ik het moeilijk om te sluiten," zegt Feingold. "Maar het was wel mijn eigen beslissing."

Na de renovatie kan de buurt hem wellicht terug verwachten in het omgebouwde pand, met een nieuw concept, en eventueel een partner.

"Een ontmoetingsplek is belangrijk voor de buurt," zegt hij. "Maar ik zou door de verbouwing helemaal opnieuw moeten beginnen." Het einde van Gary's Deli is dus een feit.

"Ik heb al die tenten in de buurt geprobeerd maar niks komt in de buurt van Gary's, dit is gewoon een goed huwelijk," verzucht een van de vaste klanten. En Gary Feingold zelf? Hij zegt zijn aandacht nu vooral te willen besteden aan zijn andere interesses en zijn gezin. "Ik ben een happy man, hoor."

Door de jaren heen werkten er wel zo'n duizend mensen bij Gary's, zegt Feingold. Een deel daarvan kwam even buurten bij het sluitingsfeest zondag. "Heerlijk om al die bekende gezichten weer te zien."

Voor wie zijn dagelijkse portie Gary's niet kan missen is er goed nieuws: een deel van het assortiment verhuist mee naar café Belcampo, waar Feingold muffins, cake en zijn persoonlijke favoriet, butterscotch brownies, zal maken. "Naar mijn moeders recept."

Bagels en dans

Behalve bagelman is Feingold ook voormalig balletdanser, initiator en uitbater van Belcampo (het leescafé van de bibliotheek in De Hallen) én organisator van de Culturele Zondag in De Hallen. Hij richtte de internationaal beroemde Henny Jurriëns Stichting op, waar training wordt gegeven aan professionele dansers.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden