Miriam van Aller (77), vertrekkend voorzitter van de speeltuinvereniging.

Einde dreigt voor speeltuinvereniging De Speeltuinvuist

Miriam van Aller (77), vertrekkend voorzitter van de speeltuinvereniging.Beeld Jakob Van Vliet

Een van de oudste speeltuinverenigingen van de stad dreigt op te houden te bestaan. De Speeltuinvuist in de Rivierenbuurt kan geen nieuw bestuur vinden.

De voorzitter en de penningmeester, beiden 77 jaar, hebben twee jaar geleden hun vertrek aangekondigd. Maar er is nog niemand gevonden die het stokje wil overnemen. Het verbaast de bestuursleden nauwelijks. “Jonge mensen moeten peperdure huizen kopen, daar allebei heel hard voor werken, en dan willen ze natuurlijk kinderen,” zegt voorzitter Miriam van Aller. “Hun ouders worden ouder en die moeten ze dan zelf verzorgen, want daar wordt tegenwoordig nog maar weinig meer voor geregeld. Je houdt al met al geen seconde tijd meer over.”

Van Aller en penningmeester Henk Degenhart proberen al twee jaar lang op allerlei manieren nieuwe kandidaten te vinden voor het bestuur: via Facebook, de website en het uitdelen van flyers.

‘Markt voor Joden’

Het eerste clubhuis van de Speeltuin verscheen bijna honderd jaar geleden, vlak nadat het allereerste woonblok van de Rivierenbuurt was gebouwd. Dat blok was vooral bedoeld voor fabrieksarbeiders. “Verder was het hier alleen nog maar weiland,” zegt Degenhart.

In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitse bezetters het terrein van de speeltuin in gebruik genomen als ‘markt voor Joden’. Bij de ingang van de speeltuin staat een monument ter nagedachtenis aan de 13.000 Joodse bewoners van de Rivierenbuurt die in de periode 1941-1943 zijn gedeporteerd naar concentratiekampen.

Een aantal oudere buurtbewoners is al lid sinds hun ouders in de Zuidergasfabriek werkten, en is nog steeds trouwe bezoeker van het verenigingsgebouw voor bijvoorbeeld de schaakclub die er zit.

Koffie en ijsjes

De vereniging heeft 280 leden. Lidmaatschap kost 12 euro per jaar, voor een heel gezin. Toegang is vrij, maar de vereniging zorgt doordeweeks voor toezicht op de spelende kinderen. Ook regelt de vereniging dat het clubhuis de hele dag open is voor een kopje koffie of een ijsje, en dat kinderen op woensdagmiddag kunnen komen knutselen, spelletjes doen of een filmpje kijken.

In de stad zijn ongeveer tien speeltuinverenigingen. Met het einde van deze vereniging zou niet alleen een stuk van de geschiedenis verdwijnen, volgens van Aller en Degenhart is de vereniging ook van cruciale waarde voor de sociale samenhang in de buurt. “Koop- en huurwoningen worden vaker door elkaar gebouwd en veel huizen worden ingezet voor losse kamerverhuur. Mensen leven meer langs elkaar heen,” zegt Van Aller.

Ook de Rivierenbuurt verandert volgens haar van samenstelling. “Een plek als deze, die zo geworteld is in de buurt geworteld, is belangrijk in zo’n transitie.”

Jonge en oude buurtbewoners komen van oudsher naar het clubhuis om elkaar te ontmoeten, zegt penningmeester Henk Degenhart. “Het zou doodzonde zijn als dat uit de buurt verdwijnt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden