Einde brugwachter in stad lijkt nabij

De dienst Binnenwaterbeheer heeft nu nog 93 bruggen en sluizen in beheer die door brugwachters bediend worden. Foto GPD Beeld
De dienst Binnenwaterbeheer heeft nu nog 93 bruggen en sluizen in beheer die door brugwachters bediend worden. Foto GPD

AMSTERDAM - Amsterdamse bruggen worden in de toekomst mogelijk allemaal centraal op afstand bediend. De gemeente begint met een proef. "Vergelijk het met een verkeerstoren, van waaruit alle bruggen bediend kunnen worden," zegt een woordvoerder van de gemeente.

De grote bruggen Nieuwe Meersluis en de Oosterdoksdraaibrug worden nu al op afstand bediend, maar een proef bij de Aker- en Cramersluis moet uitwijzen of het systeem ook goed werkt bij kleine bruggen - en of alle Amsterdamse bruggen en sluizen hun brugwachters zullen verliezen. Met camera's moeten de brug en het verkeer in de gaten worden gehouden.

Of het systeem veilig is, is nog onbekend. "De proef dient om dat uit te zoeken," aldus de woordvoerder. In onder meer Alkmaar, Rotterdam en Zaandam worden de bruggen al op deze manier bediend.

Met de test wil de gemeente de plezier- en beroepsvaart tegemoet komen. Volgens de woordvoerder komen er de laatste jaren veel klachten binnen over de beperkte brugbediening. "We willen de bruggen vaker opendoen en de tijden flexibel maken."

Zo wordt op de Amstelroute in het weekend alleen van tien uur 's ochtends tot zes uur 's avonds bediend. Schepen die buiten die tijden aan komen varen, hebben pech.

De dienst Binnenwaterbeheer heeft nu nog 93 bruggen en sluizen in beheer die door brugwachters bediend worden. De brugwachters hoeven echter niet bang te zijn dat ze hun werk zullen verliezen. "Ze kunnen doorstromen naar de nautische dienst," aldus de woordvoerder. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden