Update

Einde aan tijdperk Mubarak

Een soldaat kust een kindje nadat bekend is geworden dat Mubarak is opgestapt. Beeld ap
Een soldaat kust een kindje nadat bekend is geworden dat Mubarak is opgestapt.Beeld ap

CAIRO - Hosni Mubarak is geen president van Egypte meer. Hij heeft vrijdag de handdoek in de ring gegooid na nieuwe protesten tegen zijn bewind. De demonstranten waren furieus, nadat Mubarak donderdagavond nog had gezegd dat hij zou aanblijven.

Het aftreden van Mubarak werd bekendgemaakt door vicepresident Omar Suleiman. ,,President Mubarak heeft besloten op te stappen als president van de republiek en heeft de Hogere Raad van de Strijdkrachten opgedragen de staatszaken op zich te nemen'', was de korte verklaring die Suleiman aflegde op de staatstelevisie. De legerleiding heeft laten weten dat zij niet zal ingaan tegen de wil van het volk. De nieuwe machthebbers prezen zowel Mubarak, als de omgekomen demonstranten.

In de straten van de hoofdstad Caïro barstte een enorm volksfeest los toen doordrong dat de demonstranten na achttien protestdagen hun doel hadden bereikt. De menigte scandeerde leuzen als ,,het volk heeft het regime ten val gebracht''.

Geruchten
Donderdag gingen al geruchten over het vertrek van Mubarak, maar in een televisietoespraak maakte de president een einde aan de illusies. Hij liet alleen weten dat hij bevoegdheden had overgedragen aan vicepresident Suleiman. Ook herhaalde Mubarak de belofte dat hij na de presidentsverkiezingen dit najaar zou opstappen.

De honderdduizenden demonstranten, die zich hadden ingesteld op het aftreden van Mubarak, reageerden woedend. Ze trokken in de nacht van donderdag op vrijdag naar het presidentiële paleis in Caïro en het gebouw van de staatstelevisie. Tot onlusten kwam het niet.

De protesten tegen Mubarak gingen vrijdag door. Niet alleen in de hoofdstad Caïro werd gedemonstreerd, maar ook in steden als AlexandriÈe, Suez, Mahallah en al-Arish. ,,Mubarak moet gaan'', werd geroepen door de menigte. De president ontvluchtte de hoofdstad en ging naar zijn vakantiehuis in Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee.

Corruptie
Mubarak is bijna dertig jaar lang president van Egypte geweest. Met een militaire noodtoestand werd de bevolking al die jaren onder de duim gehouden. Leden van oppositiebewegingen als de Moslimbroederschap werden op grote schaal opgepakt en vastgehouden. Bovendien groeiden corruptie en werkloosheid onder leiding van Mubarak.

Eind januari barstte de bom. Op het Tahrirplein in Caïro kwam een menigte bijeen die dag na dag groeide. De protesten verspreidden zich als een olievlek over het land. Van prowesterse Egyptenaren en koptische christenen tot conservatieve moslims, vele honderdduizenden mensen gingen de straat op om het vertrek van Mubarak te eisen.

Het regime deed toezegging na toezegging om de opstand te bedwingen. Salarissen van overheidsmedewerkers werden fors verhoogd, de pensioenen gingen omhoog, Mubarak kondigde aan de grondwet te veranderen en beloofde dat hij en zijn zoon Gamal niet zouden meedoen aan de presidentsverkiezingen later dit jaar.

Knokploegen
Ondertussen greep het regime hard in tegen de demonstranten. Agenten en knokploegen hebben betogers en journalisten opgepakt en vastgehouden. Oppositieaanhangers zeggen te zijn gemarteld. Mogelijk zijn honderden mensen omgekomen. De geest keerde echter niet terug in de fles.

Het bewind oogde de afgelopen dagen bovendien steeds verdeelder. Hoge bestuurders, onder wie premier Ahmed Shafiq, lieten doorschemeren dat het einde van het tijdperk-Mubarak nabij was. Het regime schoof de gematigde Hossam Badrawi naar voren, als leider van Mubaraks Nationale Democratische Partij, maar hij stapte vrijdag op. Het machtige leger hield zich op de vlakte.

Het vertrek van Mubarak is de tweede geslaagde volksopstand in Noord-Afrika in korte tijd. Op 14 januari stapte president Zine al-Abidine Ben Ali van TunesiÈe op na wekenlange protesten. Hij was sinds 1987 aan de macht geweest. Andere regimes proberen met toezeggingen te voorkomen dat zij de volgende zijn die omvergeworpen worden. (ANP/AFP/RTR)

Omar Suleiman heeft aangekondigd dat Mubarak aftreedt. Beeld afp
Omar Suleiman heeft aangekondigd dat Mubarak aftreedt.Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden