Einde aan opnamestop daklozen en kwetsbaren

De beperkingen voor de opname van daklozen en ‘kwetsbare mensen’ zijn beëindigd. De gemeente heeft hiervoor een bedrag van 10 miljoen euro uitgetrokken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Onlangs werd bekend dat de stad door geldgebrek afstevent op een groot tekort aan opvang voor daklozen en kwetsbare Amsterdammers. Zo had het Leger des Heils een opnamestop afgekondigd en stelden Volksbond Streetcornerwork en HVO-Querido beperkingen in voor groepen die gebruik maken van de maatschappelijke opvang door de organisaties.

Verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim schreef gisteravond aan de gemeenteraad afspraken te hebben gemaakt met het Leger des Heils, HVO-Querido, Volksbond Streetcornerwork en Cordaan zodat mensen weer kunnen instromen op plekken die vrijkomen.

Oplossing

De wethouder is blij met de uitkomst van haar besprekingen. “We hebben samen met de betrokken aanbieders een oplossing gevonden zodat kwetsbare Amsterdammers weer geholpen kunnen worden.”

Met de maatregelen die de aanbieders hebben voorgesteld en de extra financiële bijdrage van de gemeente, kunnen alle huidige trajecten voor woonbegeleiding weer worden gefinancierd. Daar komen nog vijftig extra trajecten bij, tot een totaal van 900 trajecten, schrijft Kukenheim. Net als in de periode voorafgaand aan de beperkingen zullen er nog steeds wachttijden zijn.

In de opvang en woonbegeleiding worden de meest kwetsbare mensen opgevangen die om verschillende redenen nog niet zelfstandig kunnen wonen.

Eerder had de gemeente met de aanbieders afgesproken om de 24-uursopvang af te bouwen en meer mensen naar individueel begeleid wonen te leiden. De dreigende tekorten werden veroorzaakt doordat de groei van individueel begeleid wonen heel snel gaat, maar de afbouw van 24-uursopvang minder hard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden