Einde aan lange kabinetsformatie: voor elk wat wils

Het regeerakkoord is af. In het ongetwijfeld lijvige boekwerk staat dinsdag voor iedere partij wat wils.

Hanneke Keultjes
Een deel van de gesprekken tussen de vier aanstaande coalitiepartijen vond plaats op een landgoed in Hilversum. Beeld anp
Een deel van de gesprekken tussen de vier aanstaande coalitiepartijen vond plaats op een landgoed in Hilversum.Beeld anp

Het zijn de laatste puntjes op de i, maar die maken melig. "Het motto moet er óók nog in", lacht D66-leider Alexander Pechtold maandagochtend.

De opluchting was vanmorgen ook van de gezichten van bijna alle onderhandelaars af te lezen. Na de langste naoorlogse formatie moet morgen het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ein-de-lijk het levenslicht zien.

Niet dat het pak papier nog veel verrassingen kan bevatten. Na maanden van radiostilte had de formatie opeens last van lekken - gepland of ongepland. De 'geheime' plannen kwamen de afgelopen week met duizelingwekkende snelheid naar buiten, al beloofde ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vandaag dat er ook nog onderwerpen níét zijn uitgelekt.

Voor elk wat wils
Toch is al duidelijk dat het regeerakkoord voor ieder wat wils bevat. Ga maar na: De VVD krijgt lagere belastingen voor middeninkomens en laat gevangenen niet meer automatisch na tweederde van hun straf vrijkomen, het CDA krijgt 'een sociale vlaktaks' en mag het Wilhelmus uit het hoofd gaan leren,

D66 krijgt een experiment met legale wietteelt en de gekozen burgemeester en de ChristenUnie laat het pooierverbod herleven.

Onderwerpen die gevoelig liggen bij ChristenUnie en CDA, zoals euthanasie bij een voltooid leven of het juridisch mogelijk maken dat een kind meer dan twee ouders heeft, worden netjes op de lange baan geschoven met een onderzoek of een 'brede maatschappelijke discussie'.

Uitruil
Bij de onderhandelingen lijkt er zo een evenwichtige uitruil te hebben plaatsgevonden. Door al het gelek kan het nieuwe kabinet alvast gevoeligheden testen.

Denk aan de kritiek die afgelopen weekeinde al loskwam over de 'aflosboete' - de belasting voor huizenbezitters die hun hypotheek al hebben afbetaald - en het hogere btw-tarief, dat in de grensstreek voor onrust zorgt. Onwelgevallige maatregelen kunnen nu nog worden aangepast. Daarmee is straks bij de presentatie ruimte voor het 'bredere verhaal' dat Rutte III wil vertellen.

Want dat wordt morgen de grote vraag: wat wordt het cement dat het vermoedelijk laatste kabinet wat Rutte in elkaar heeft gemetseld overeind houdt? De there is no alternative-coalitie kan immers rekenen op de krapst mogelijke meerderheid van 76 zetels.

Het is veelzeggend dat de vier het nog niet eens zijn over een motto. PvdA-leider Lodewijk Asscher dacht zaterdag vanaf het congres alvast met het nieuwe kabinet mee. Zijn suggestie: 'Ieder voor zich en God voor ons allen'.

Een aantal punten

Daags voor de presentatie van het nieuwe regeerakkoord sijpelt het ene na het andere punt daaruit via de media naar buiten. Een overzicht van maandag:

- Het nieuwe kabinet wil jihadgangers die terugkeren naar Nederland langer kunnen vasthouden. Dat meldt de NOS. Justitie heeft nu vaak moeite om bewijs te vinden voor eventuele misdaden die jihadgangers hebben begaan in Syrië.
De formerende partijen willen daarom dat er een nieuwe wet komt die het mogelijk maakt om terugkeerders langer in voorlopige hechtenis te houden.

- Het nieuwe kabinet maakt een einde aan de dividendbelasting. Het nieuwe kabinet wil het zo aantrekkelijker maken voor buitenlandse bedrijven om zich hier te vestigen. Voor Nederlandse bedrijven bespaart het vooral een hoop administratieve rompslomp. Dat meldt opnieuw de NOS.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden