Einde aan feestjes van fout geld in Bloemendaal

De strandtenten van Bloemendaal aan Zee stoppen met feesten met viptafels, waaraan met name Amsterdamse criminelen met geld strooiden.

Feest bij strandtent Bloomingdale, 2009. De mensen op de foto komen niet in het verhaal voor Beeld Hollandse Hoogte
Feest bij strandtent Bloomingdale, 2009. De mensen op de foto komen niet in het verhaal voorBeeld Hollandse Hoogte

Vooral op zondag waren feesten met viptafels in de paviljoens Bloomingdale en Vroeger populair. Gasten gaven veel geld uit aan champagne en andere dure drank en leken tegen elkaar op te bieden: wie heeft het meest te besteden?

De sfeer was geregeld broeierig. De politie stelde vast dat tachtig procent van de auto's van de feestbezoekers op naam stond van iemand met een strafblad.

Evenementenbureaus
De feesten worden doorgaans georganiseerd door gespecialiseerde evenementenbureaus. De eigenaar van de strandtent verkoopt de drank; de entreegelden en de opbrengsten van de viptafels gaan naar de bureaus. Nu hebben de eigenaren van de strandtenten afgesproken geen zaken meer te doen met bureaus die koste wat het kost viptafels willen neerzetten.

"De sfeer en de muziek op die feesten met viptafels trekken heel veel klanten uit het Amsterdamse wereldje, waaronder de onderwereld," zegt waarnemend burgemeester Bernt Schneiders van Bloemendaal.

"Het is niet zo dat aan tafel criminele transacties zijn gezien en het drinken van dure champagne is niet verboden, maar er hangt door bokitogedrag wel snel een gespannen sfeer."

"Kijk mij nou, met mijn peperdure flessen en mooie vrouwen. Dat soort machismo. Als in zo'n explosieve sfeer iets fout gaat, heb je de poppen aan het dansen." Het was bovendien gebruik dat de kopers van een viptafel een eigen beveiliger meenamen.

Eigen beveiligers
Schneiders wilde proberen de viptafels te verbieden op basis van de vrees voor verstoring van de openbare orde, maar na overleg met de paviljoenhouders bleek dat niet nodig. "Fijn dat ik het niet heb hoeven afdwingen," zegt Schneiders. "Ik ben zeer te spreken over de exploitanten, die met hun eigen beveiligers zorgen dat zelden wat gebeurt op de soms toch extreem drukke zondagen."

De Amsterdamse recherche stoort zich al langer aan viptafels met criminelen in clubs en op feesten, en hielp de collega's.

Schneiders: "Wie komen naar die feesten, wat zijn de risico's en wat kun je doen? Daar hebben de Amsterdammers ons bij geholpen. We nemen nu ook het 'Amsterdamse arrangement' over, waarin het veiligheidsplan van de paviljoenhouder onderdeel wordt van diens vergunning, zodat we voortaan tegen overtredingen kunnen optreden. Beter goed gejat dan slecht bedacht."

Mogelijke verruiming
Overigens heeft Schneiders niet de illusie dat de Amsterdamse criminelen nu volledig wegblijven van het strand van Bloemendaal. "De viptafels waren voor hen de slagroom op de taart, maar de taart zelf is nog lekker genoeg - al zou het geen aderlating zijn als zij niet meer kwamen."

Een paviljoenhouder laat weten niet te willen reageren op de maatregel. "Het is afgehandeld. Wij willen positief het nieuwe jaar in."

De gemeenteraad van Bloemendaal besluit binnenkort over een mogelijke verruiming van het strandtentseizoen van zeven naar negen maanden.

Ook in Zandvoort, Noordwijk en Katwijk zijn de strandtenten tegenwoordig open van 1 februari tot 1 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden