Plus

Einde aan coffeeshop Mellow Yellow: 'Doodzonde en oneerlijk'

Wanneer Amsterdam morgenavond om twaalf uur op het nieuwe jaar proost, sluit Johnny Petram (33), eigenaar van coffeeshop Mellow Yellow, zijn deuren. 'Hopelijk is het niet voorgoed.'

Ook tijdens de laatste dagen is het gezellig druk in de Mellow YellowBeeld Charlotte Odijk

Een groep toeristen loopt naar buiten als de volgende binnenkomt, de Amsterdammuts afzet en aansluit in de rij voor de bar bij de oudste coffeeshop van Amsterdam aan de Vijzelgracht.

Twee Italianen kijken geconcentreerd naar de menukaart op de bar, wijzen iets aan en bestellen een water en een espresso. Aan een tafeltje ernaast bestudeert een jongen nauwkeurig de joint in zijn handen terwijl zijn vriend rook uitblaast en daarmee de ruimte voor even met een verse wietwalm vult.

Smoesjes
In de hoek, tegen het beslagen raam, kijkt buurvrouw Jansje (74) tevreden rond. Ze is al minstens 25 jaar vaste gast bij 'de Mellow'. "Alsof er Bison Kit op de banken zit: ik kom hier niet meer weg."

Ze verzint smoesjes voor haar man; dan zegt ze dat ze even naar de supermarkt is, terwijl ze in werkelijkheid richting de coffeeshop gaat. Nooit om te blowen - één keer rookte ze een jointje, "Daarvan ging ik achteruit lopen," maar voor een babbeltje met de mensen, de gezelligheid, een koffie verkeerd of chocolademelk en natuurlijk een sigaretje.

Ze neemt het er dezer dagen nog even van, zo was ze er vanochtend al om tien over zeven. Want haar stamcafé is morgen voor het laatst open. Mellow Yellow is één van de acht coffeeshops die per 1 januari moeten sluiten, omdat er een school te dichtbij staat.

Zwart-geel
"Doodzonde en oneerlijk," vindt ze het. "Ik mag die jongen zo graag," zegt ze en ze knikt naar Petram. Sinds 2008 werkt hij al in de zaak met zwart-geel gestreepte gevel en sinds 2013 is hij eigenaar.

"Het was altijd geweldig. Die huiselijke sfeer, al die verschillende mensen die hier bij elkaar komen, bij elkaar aan tafel gaan zitten en samen een joint roken." Maar voor het coffee­shopbeleid heeft hij geen goed woord over. Hij schudt zijn hoofd. "Waar de coffeeshops sluiten, krijg je straatdealers terug."

Aan de houten bar de trap op zitten meer stamgasten, ze willen niet met hun naam in de krant vanwege hun werk. "Klote is het," zegt de één. Hij komt er al tien jaar om te blowen en te relaxen, zeker een paar keer per week. Zijn hond is de mascotte van de zaak.

"Ik heb twee coffeeshops in mijn straat, maar ik kom altijd hiernaartoe," zegt zijn buurman. "Op andere plekken is de sfeer anders, van die donkere tenten. Hier kom ik voor het slappe gesprek met al die verschillende types mensen die hier komen."

Petram liet van zich horen bij de gemeente, stapte naar de rechter en haalde tienduizend handtekeningen op, maar het mocht niet baten. Mellow Yellow, die in 1972 door Wernard Bruining werd geopend in een voormalige bakkerswinkel aan Weesperzijde 53, gaat morgenavond het nieuwe jaar in met gesloten deuren.

Redding
"Als iedereen vuurwerk afsteekt, tellen wij nog één keer de kassa, doen een laatste weging en dan is het klaar," zegt Petram. Hij blijft hopen op een oplossing. "Het is mijn droom om op een nieuwe locatie, liefst dichtbij, opnieuw open te gaan en de oudste coffeeshop te redden."

Jansje staat vierkant achter hem, die zou nog bij de ambtswoningen van de burgemeester, om de hoek, op de stoep gaan liggen als ze dacht dat dat zou helpen.

"Ik heb mijn best gedaan, de burgemeester zelfs bij de supermarkt en patisserie Holtkamp aangeklampt. 'Ik zal erover nadenken, zei hij. Nou, de dag dat de Mellow open blijft, krijgt hij van mij de mooiste bos bloemen. En misschien een fles champagne."

Meer sluitingen

Naast de Mellow Yellow moeten ook coffeeshops High Time en Lucifera in West, Space Mountain, Today, De Graal, De Kroon 3 in Zuid en Biba in Centrum per 1 januari sluiten van burgemeester Van der Laan.

Elf coffeeshops zijn al gesloten, omdat die in de nabije omgeving van een school stonden. Van der Laan staat mogelijk toe dat er nieuwe coffeeshops komen die wel ver genoeg van middelbare scholen en mbo's af liggen.

Zie ook: Oudste coffeeshop van Amsterdam slachtoffer van afstandscriterium en: Coffeeshops vinden sluiting symboolpolitiek: 'Het is wel mijn brood'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden