Eigenlijk is niemand blij met nieuwe locatie stadsnomaden

Ongeveer driehonderd bezorgde buurtbewoners van de Kadoelenweg in Noord kwamen dinsdag naar een informatiebijeenkomst in het stadsdeelkantoor over de komst van stadsnomaden.

Het door de gemeente aangewezen nieuwe terrein. Beeld -

Zij maken zich grote zorgen over de groep die voor geluids- en drugsoverlast zou zorgen. Ook enkele stadsnomaden, die nu nog aan de Westhavenweg wonen, hadden de moeite genomen om naar het stadsdeelkantoor te komen.

Noord krijgt de stadsnomaden dus opgedrongen. Buurtbewoners die bang zijn voor drugs- en geluidsoverlast probeerde stadsdeelvoorzitter Erna Berends gerust te stellen door te zeggen dat handhaving iedere dag langs gaat en de groep goed in de gaten zal houden.

Op de vraag of er nog iets tegen het besluit was te doen moest ze de aanwezigen helaas teleurstellen. "Wel ga ik het signaal afgeven dat de buurt het niet eens is met de beslissing," zei ze na afloop.

Wob uit de buurt
Dat stuitte veel Noorderlingen in de zaal tegen de borst. Het is al de derde keer in aantal jaar tijd dat de stadsnomaden naar hun stadsdeel komen. Inmiddels is een petitie tegen de komst van de stadsnomaden al ruim duizend keer ondertekend.

Uit stukken die een buurtbewoner via een wob-verzoek tot zijn beschikking kreeg, komt niet duidelijk naar voren waarom een andere locatie afviel en om welke locatie het precies gaat. Wel blijkt dat het besluit al op 18 december genomen is door de burgemeester, waarna het pas vorige week werd gemeld aan buurtbewoners.

Stadsnomade Daan is blij dat er een grotere locatie beschikbaar komt voor zijn groep, maar liet aan alle aanwezigen weten dat ook hij denkt dat die te dicht in de buurt van een woonwijk ligt. "In de nacht hebben we weleens schreeuwende mensen. Daar hebben wij zelf ook last van, maar je kan ze niet de stembanden doorsnijden. We blijven liever verder weg van de bewoonde wereld." Ook liet hij weten dat ouders niet bang hoeven te zijn voor de veiligheid van hun kinderen.

Penningmeester Paul Tolsma van volkstuinencomplex de Bongerd, dat naast het aangewezen terrein ligt, voelt zich door het stadsdeel in de steek gelaten.

"Al twee jaar zijn wij bezig om de veiligheid te vergroten. Het lijkt erop dat de stadsnomaden, het stadsdeel, de bewoners en wij niet gehoord zijn en er nu een beslissing genomen is door de burgemeester waar niemand blij mee is."

'Hart van de buurt'
Anne-Marieke Aling woont vlakbij de ingang van de velden waar de stadsnomaden komen te staan en gaat met buurtbewoners verdere acties ondernemen.

"We bekijken met de buurt wat de mogelijkheden zijn om dit besluit terug te draaien. De locatie ligt tegen een woonwijk aan en in het hart van deze buurt. Je hebt tennisbanen, speeltuinen, een volkstuinencomplex en een speelhal voor kinderen naast het terrein. Donderdag komen we met de buurt bijeen en op 28 februari willen we naar de Stopera gaan."

Lees verder: Stadsnomaden: 'We willen geen overlast veroorzaken'

Een volle zaal in het stadsdeelkantoor. Beeld Jesper Roele
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden