PlusColumn

Eigenlijk haat ik fietsen

Thomas Acda Beeld Wolff
Thomas AcdaBeeld Wolff

Cruijff zei het al: "Je gaat het pas zien als je het doorhebt." Nu zei Johan wel meer en misschien heeft ie deze specifieke zin maar één keer laten vallen, maar hij klopt wel. Als je het doorhebt.

Twee voorbeelden met een beetje een lange inleiding. Als u de komende vijf minuten geen andere plannen hebt, heel graag.

Ik heb sinds kort een elektrische fiets. Het wordt nog leuker, het is een damesfiets! Ik heb een elektrische damesfiets. Geërfd van mijn moeder. Ze is al wat langer overleden hoor, maar toch bedankt.

Ze ging drie jaar voor Charles Aznavour en dat die het geduld kon opbrengen is door mijn achtergebleven familie altijd zeer gewaardeerd. Was hij eerder dan zij gegaan waren we haar diezelfde dag ook al verloren.

Nu, drie jaar, later krijg ik de fiets. Mijn vader gebruikte hem eerst. Zijn eigen fiets verkocht ie omdat een damesfiets 'veel makkelijker op- en afstapt'. Mijn vader schaamt zich al wat langer niet meer dan ik.

Nu stap ik heel veel op en af tegenwoordig. En eigenlijk haat ik fietsen. Iedereen die door een polder naar school moest fietsen weet waarom. In de ochtend steevast wind tegen en te vaak regende het gezellig van kwart voor acht tot kwart voor negen.

Als je om halfvier bij geschiedenis per ongeluk naar buiten keek zag je de vlaggen op het schoolplein aarzelen, stilvallen en hop de andere kant op wapperen. Weer tegenwind.

En daar sloeg de eerste regen tegen het raam. Toen de geschiedenisles onverhoopt een keer uitviel, draaide de wind en regende het een uur eerder.

Nu is het een makkie, ik zoef.

De fiets is te oud om te jatten. Je hoort de junk al zeggen: "Fietsje kopen? Hij is alleen wel elektrisch. Sorry, man. Hier, neem maar mee."

Vrijdagochtend vroeg zag ik vanaf mijn erfstuk twee dingen die Johan bedoelde.

Ten eerste: verborgen armoede. Overal bellen heel vroeg rolkoffertjes met toeristen aan bij miljoenen kostende grachtenpanden. Ze worden schielijk binnen­gehaald.

Niemand mag de huurder zien. Soms is het zelfs puur straattheater. Zo'n man die John Lanting-achtig zijn eigen gang in kijkt en roept: 'Schat, tante Jo is aangekomen', de verbaasd kijkende Japanner naar binnen trekkend.

En ten tweede, voor die jongens en meisjes die kennelijk tot in lengte van dagen onze gezonde fietslongen mogen teisteren: een elektrische fiets kan maar 25 km per uur. Een scooter mag maar 25 km per uur.

Als ik voluit rij en jij haalt mij in, hoe hard denk jij dat de agenten denken dat je rijdt?

Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Voor Het Parool beschrijft hij wekelijks zijn observaties van 'de' Amsterdammer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden