Eigenaren tanker onderhandelen met piraten

De Sirius Star werd vorige week gekaapt. Foto EPA Beeld
De Sirius Star werd vorige week gekaapt. Foto EPA

NAIROBI - De eigenaren van de Saoedische supertanker Sirius Star, die vorige week door Somalische piraten werd gekaapt, onderhandelen over de teruggave van het schip, de lading van twee miljoen vaten olie en de vrijlating van de 25 bemanningsleden.

Dat heeft de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saoed al-Faisal gezegd. Of de eigenaren, de oliemaatschappij Aramco en haar rederij Vela International Marine Ltd, bereid zijn losgeld te betalen, wilde hij niet zeggen.

''We onderhandelen noch met terroristen, noch met kapers. Maar uiteindelijk zijn het de eigenaren van de tanker die moeten beslissen wat er gebeurt,'' zei Saoed al-Faisal. ''Wij gaan in elk geval deelnemen aan de task force, die deze bedreiging voor de internationale handel probeert uit te roeien.''

De lading olie van de Sirius Star, bestemd voor de Verenigde Staten, heeft een geschatte waarde van om en nabij de honderd miljoen dollar.

De Somalische kapers hebben dit jaar al tussen de 25 en dertig miljoen dollar aan losgeld opgestreken, zo deelde de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gisteren mee in zijn kwartaalrapport over Somalië. In dat bedrag zijn nog niet de onbekende sommen aan losgeld verdisconteerd dat zij eisen voor de zeventien schepen met in totaal rond 300 bemanningsleden waarvan zij zich de afgelopen weken meester hebben gemaakt.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon schrijft dat de golf van piraterij voor de Somalische kust ook een zeer negatieve invloed heeft op de humanitaire crisis in het land zelf, en dat de toch al zwakke positie van de Somalische overgangsregering er nog verder door wordt uitgehold. Hij wil de Algemene Vergadering toestemming vragen twee internationale militaire brigades naar het land te sturen, die de huidige troepenmacht van de Afrikaanse Unie moet bijstaan in het stabiliseren van de situatie. Volgens het rapport is het aantal Somaliërs dat is aangewezen op voedsel- en medische hulp van de VN in een paar maanden opgelopen van 1,8 tot 3,2 miljoen mensen.

De Russische ambassadeur bij de Navo heeft voorgesteld een gezamenlijke amfibische operatie op touw te zetten om de piratennesten op de Somalische kust te vernietigen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden