Eigenaar verkeersschool West veroordeeld tot twaalf maanden celstraf

Hoofdeigenaar van Verkeersschool Eros Erol C. (24) krijgt twaalf maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Nina Rijnierse
De rechtbank acht verder bewezen dat C's jongere broer Mert C. (22) hielp bij het stelen van de examenvragen. Beeld anp
De rechtbank acht verder bewezen dat C's jongere broer Mert C. (22) hielp bij het stelen van de examenvragen.Beeld anp

Dat heeft de rechter woensdag besloten. C. filmde samen met handlangers stiekem vragen van theorie-examens van het CBR. Hij deed dat met een spybril (een bril met een camera). Hij verwerkte de vragen in zijn theoriecursussen. Ook bezat hij een wapen en waste hij ongeveer honderdduizend euro zwart geld wit.

Het Openbaar Ministerie had tegen C. twee jaar geëist. De rechters benadrukken dat het handelen van C. risico's heeft opgeleverd voor de verkeersveiligheid. Dat cursisten hun theorie-examen kunnen halen aan de hand van gestolen examenvragen noemen de rechters 'onwenselijk'.

De rechtbank acht verder bewezen dat C's jongere broer Mert C. (22) hielp bij het stelen van de examenvragen. Daarvoor krijgt hij een taakstraf van honderdtwintig uur.

Bruiloftsgiften
Erol's vrouw Kübra C. (25) is vrijgesproken. De officier van justitie eist tegen haar 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

De rechters achten niet bewezen dat zij wist van zijn wapenbezit. Zij deed volgens de rechters niet meer dan rijlessen geven. Kübra C. was wel betrokken bij het geven van uitleg over de spybril, zoals op een filmpje was te zien, maar omdat er twijfel is over de opnamedatum is niet duidelijk of met deze instructies examenvragen van het CBR zijn gefilmd.

De advocaat van Erol C. stelde dat er geen sprake was van inbreuk op auteursrecht van het CBR omdat C. de vragen alleen had gebruikt om zijn lesmethode te ontwikkelen. Het witgewassen geld was volgens de advocaat afkomstig uit bruiloftsgiften en legale inkomsten van de rijschool. Dat gelooft de rechtbank niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden