Eigenaar Urkse 'drugskotter' achter gesloten deuren verhoord

Eigenaar Johannes N. van de Urker viskotter waarop vorige zomer in Harlingen 260 kilo cocaïne is gevonden, is in de zaak tegen zijn vermoede opdrachtgevers maandag achter gesloten deuren verhoord door de Amsterdamse rechtbank.

Paul Vugts
De kotter waarop 260 kilo cocaïne werd gevonden Beeld ANP
De kotter waarop 260 kilo cocaïne werd gevondenBeeld ANP

De verdachten mochten daar niet bij zijn, evenmin als pers en publiek. De rechters vonden het 'voor de waarheidsvinding' van belang dat N. als getuige 'meer en opener zou kunnen verklaren in een besloten setting'.

Ze nemen aan dat vanuit de verdachten pogingen zijn gedaan N. te beïnvloeden, zoals officier van justitie Koos Plooij had aangevoerd.

Overigens bleef N. in zijn besloten verhoor bij de verklaringen die hij eerder had afgelegd en wilde hij nog steeds geen namen noemen van zijn opdrachtgevers.

Johannes N. kreeg in mei vier jaar cel voor zijn rol in de cocaïnesmokkel. De rechtbank wilde hem persoonlijk verhoren over zijn vermoede opdrachtgevers Muhammed S. en Leendert R., tegen wie twee weken geleden respectievelijk een kleine 14 jaar en zes jaar cel is geëist.

Bedreigd
Officier van justitie Plooij benadrukte maandagmorgen dat Johannes N. zegt zwaar onder druk te zijn gezet om zijn viskotter Z181 voor de smokkel ter beschikking te stellen. Hij zegt dat hijzelf en zijn gezin op velerlei manieren zijn bedreigd en heeft geen namen willen noemen van zijn opdrachtgevers. Uit onderschepte emailberichten blijkt volgens Plooij ook 'expliciet' dat verdachten N. iets wilden aandoen.

"Uw rechtbank wil de getuige zelf verhoren. Het is belangrijk dat hij zo vrij mogelijk kan verklaren," had Plooij 's ochtends gezegd. "Ik verzoek u daarom de deuren te sluiten tijdens het verhoor én te bevelen dat de verdachten de zaal verlaten."

In een pak macaroni is onlangs een telefoon aangetroffen in de cel van hoofdverdachte Muhammed S. Die telefoon wordt momenteel onderzocht. Plooij ziet in de vondst een extra aanwijzing dat S. vanuit zijn cel mensen in de buitenwereld zou kunnen aansturen.

Gezin beschermen
Advocaat Brigitte Kochheim-Bossink van Johannes N. sloot zich bij die verzoeken aan. N.'is zich lam geschrokken' toen in de media verscheen dat hij op de zitting moest komen getuigen. "Eerder heeft hij voor lief genomen dat hij een zwaardere straf kreeg om zijn gezin te beschermen (door over zijn opdrachtgevers te zwijgen).

Ook Johannes N. zelf legde de rechters achter gesloten deuren uit waarom hij bang is in het bijzijn van de verdachten en in het openbaar vragen te beantwoorden.

Onacceptabel
Advocaten Leon van Kleef en Nico Meijering van Muhammed S. en Leendert R. verzetten zich fel tegen een verhoor achter gesloten deuren. Zij zeiden 'een geheim proces' te vrezen en noemden het 'onacceptabel' dat de getuige afgeschermd zou worden verhoord. Ze zien geen bewijs voor de bedreigingen en vinden dat 'meneer een geweldig pak boter op zijn hoofd heeft' en onder het mom van dreiging de schuld op anderen wil schuiven.

Aanklager Plooij en de advocaten verweten elkaar 'stemmingmakerij'. Het besloten verhoor van N. duurde de hele middag

Lees ook: Leider Urker drugsbende hoort eis van ruim 13 jaar

Johannes N. in zwarte jas, te midden van vier verdachte bemanningsleden Beeld ANP
Johannes N. in zwarte jas, te midden van vier verdachte bemanningsledenBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden