Eigenaar spyshop West nu ook vervolgd wegens witwassen

De Amsterdamse voormalige spyshophouder Farah el O. (43) staat woensdag voor de rechter voor onder meer witwassen van ruim twee ton aan misdaadgeld. Justitie wil hem ruim drie ton afpakken.

Paul Vugts
Na een inval in februari 2014 werd de zaak dichtgetimmerd. Beeld Amaury Miller
Na een inval in februari 2014 werd de zaak dichtgetimmerd.Beeld Amaury Miller

El O. was de uitbater van de onder criminelen populaire spyshop One2Spy aan de Admiraal de Ruijterweg in West. Volgens justitie werd daar behalve in James Bondachtige apparatuur op grote schaal gehandeld in (vuur)wapens.

Na een inval in februari 2014 werd de zaak dichtgetimmerd. Justitie eiste liefst acht jaar cel, maar de rechtbank legde El O. in juli 2015 slechts vijftien maanden gevangenisstraf op voor een bescheiden deel van de verdenkingen. De rechters zagen juist contraindicaties voor grootschalige wapenhandel.

Persoonlijke rekeningen
Terwijl dat strafproces nog liep, werd El O. door een arrestatieteam gepakt voor het witwassen van crimineel vermogen. Hij had 207.570 euro meer op zijn zakelijke en persoonlijke rekeningen gestort dan de ruim vier ton die hij formeel met zijn spyshop had verdiend. Dat geld moet wel van misdrijven afkomstig zijn, redeneert justitie. Samen met een medeverdachte zou hij ook loonstroken en een arbeidscontract hebben vervalst.

Volgens El O. zijn de extra inkomsten afkomstig uit de verkoop van belkaarten en de verkoop van de inventaris van zijn spyshop.

In een aan de witwaszaak gekoppelde 'ontnemingszaak' wil justitie een nog iets groter bedrag van El O. afpakken: 310.030 euro. Die zaak zal de rechtbank waarschijnlijk niet woensdag, maar later behandelen.

15

Farah el O. werd in juli 2015 veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf voor zijn aandeel in de handel in (vuur)wapens.

Nieuw bedrijf
Begin 2016 liet burgemeester Eberhard van der Laan overigens het nieuwe bedrijf dichttimmeren dat El O. met een compagnon was begonnen aan de Johan van Hasseltweg in Noord: Farha Security, in velerlei beveiligingsapparatuur.

Farah el O. heeft zich steeds verbolgen getoond over de jacht die justitie kennelijk op hem maakt.

Zijn advocaat Sander Janssen ziet ook de witwaszaak en de ontnemingszaak in dat perspectief. "Ik maak me niet snel boos, maar wel om deze gang van zaken. Ik kan me niet aan de ­indruk onttrekken dat voor het Openbaar Ministerie enige frustratie meespeelt over de teleurstellende uitkomst van die groots opgetuigde strafzaak. Ze moeten hem gewoon hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden