Eigenaar spyshop snapt niets van eis van 8 jaar wegens wapenhandel

Eigenaar Farah el O. (40) van de inmiddels gesloten spyshop One2spy aan de Admiraal de Ruijterweg heeft 'met verbazing en afgrijzen kennis genomen' van de strafeis van acht jaar cel van de officier van justitie, die hem een sleutelrol toedicht in de verkoop van wapens en (verboden) hulpmiddelen aan criminelen.

Paul Vugts
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Dat zei zijn advocaat Sander Janssen in zijn pleidooi. Hij benadrukte dat in de spyshop tijdens de inval vorig jaar 'geen enkel vuurwapen is gevonden - terwijl aanklager Gerard Sta in zijn requisitoir had gezegd dat de wapens 'als zoete broodjes over de toonbank gingen'.

Uit de vele afgeluisterde gesprekken, (video)observaties en pseudokopen door undercoveragenten blijkt volgens de raadsman juist níet dat de spyshop 'een broeinest was van criminaliteit', zoals justitie had gesteld.

186 vuurwapens
Dat El O. een revolver en een schietpen heeft verkocht aan twee Engelse undercoveragenten en dat hij heeft bemiddeld in de verkoop van een (kapotte) uzi, legitimeert de 'volmaakt disproportionele' strafeis volgens Janssen allerminst. Hij haalde een vonnis in een andere zaak aan waarin een verdachte was veroordeeld tot acht jaar omdat bij hem 186 vuurwapens waren gevonden en hij veertig Glocks had geleverd aan undercoveragenten. Die zaak staat in geen verhouding tot het strafdossier tegen El O.

Janssen zei 'te snappen dat de recherche met de handen in het haar zit' door alle liquidaties in de regio, maar noemde het 'wrang' dat de zaak rond de spyshop 'in die context wordt geplaatst'. Hij wil strafkorting omdat in de media, waaronder Het Parool, door politie en justitie het beeld is geschetst dat El O. daders van liquidaties had gefaciliteerd.

Ook ageerde de advocaat tegen de wijze waarop een arretsatieteam door het raam van de kinderkamer het huis van zijn cliënt was binnengestormd, waar kleine kinderen en El O.'s zes maanden zwangere vrouw lagen te slapen. 'Waanzinnig heftig.'

Zwart maken
Mark Teurlings van medewerker Hakim H. (25) van de spyshop is het met Janssen eens en benadrukte dat ook zijn cliënt 'absoluut niet de wapenleverancier was naar wie justitie op zoek was'. Teurlings doet veel echtscheidingszaken en weet dat behalve criminelen ook bijvoorbeeld jaloerse partners 'veelvuldig gebruik maken van de apparatuur van spyshops'.

Farah el O. stak bij wijze van laatste woord een litanie af tegen de opsporingsdiensten die 'de raarste dingen doen' om hem zwart te maken en die zijn kinderen hebben getraumatiseerd. 'In het jaar dat ik vrij ben, ben ik alweer dertig, veertig keer aangehouden, waarbij ook de tweeling achterin de auto en mijn vrouw worden gecontroleerd. De politie haat mij zó erg omdat ik onderzoeken zou frustereren, maar ik haat de politie ook.'

De rechtbank doet op 3 juli uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden