Eigenaar sloopt monumentale delen pand Keizersgracht

Stadsdeel Centrum heeft een bouwstop afgekondigd voor het rijksmonument Keizersgracht 318. De eigenaar sloopte een deel van het monumentale interieur, hoewel in een vergunning was vastgelegd dat dit behouden moest blijven.

Jorien van der Keijl
De eigenaar van Keizersgracht 318 sloopte een deel van het monumentale interieur Beeld anp
De eigenaar van Keizersgracht 318 sloopte een deel van het monumentale interieurBeeld anp

Zo staat in de omgevingsvergunning expliciet vermeld dat het plafond niet gesloopt mag worden. Daar hebben de eigenaar en uitvoerder zich niet aan gehouden.

De stucwerkplafonds en houten betimmeringen op de bel­etage en eerste verdieping liggen in brokken op de grond. Ook zijn de kast en het stucornament in het trappenhuis gesloopt en zit er asbest tussen het sloopafval. Dit blijkt uit een controle van Hans Boonstra van Monumenten en Archeologie.

Misdrijf
De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) diende een verzoek in tot een bouwstop voor het pand. Woordvoerder Walther Schoonenberg ziet het optreden van de gemeente als een waarschuwing. "Ook andere eigenaren van monumentale panden moeten gaan oppassen, want het slopen van monumentaal interieur is een misdrijf."

Natuurlijke asymmetrische motieven, zoals opkrullende bladeren, zijn kenmerkend voor de late barokstijl van het rijksmonument aan de Keizersgracht, dat in 1763 is gebouwd. Die barokstijl is toegepast in talloze Amsterdamse grachtenpanden die tussen 1740 en 1760 zijn opgeleverd.

Stadsdeel Centrum is in overleg met de aannemer. "Allereerst moet de schade worden opgemaakt en zal beoordeeld worden wie verantwoordelijk is. Ook moet onderzocht worden of het interieur gerestaureerd kan worden of dat dit onherstelbaar is beschadigd," aldus een woordvoerder.

Tijdelijke bewoner
Schoonenberg vindt dat een koper van een rijksmonument zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "De eigenaar van een monumentaal pand is slechts een tijdelijke bewoner. Het erfgoed moet in goede staat worden doorgegeven aan de volgende generatie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden