Eigenaar Sea Palace wil zijn poort aan Chinatown geven

Jarenlang vormde hij de entree van Chinees restaurant Sea Palace, nu staat hij eenzaam en verlaten aan de kade; de ruim vier meter hoge en ­circa tien meter brede poort.

Sinds restaurant Sea Palace verplaatst is, staat de poort er verlaten bij Beeld Rink Hof
Sinds restaurant Sea Palace verplaatst is, staat de poort er verlaten bijBeeld Rink Hof

Duidelijk van Chinese signatuur, met zijn rode pilaren en groene dakje. Het drijvende restaurant is verhuisd, maar de poort mocht niet mee.

Eind oktober schoof Sea Palace, het karakteristieke restaurant naast het Centraal Station, zo'n veertig meter op, richting CS. Deze verhuizing was nodig omdat de plek voor de bibliotheek een andere bestemming kreeg.

"Wij kwamen er bij de verhuizing achter dat voor onze poort geen plek meer was. Die paste niet in het ­bestemmingsplan van onze nieuwe locatie," zegt Kaji But, eigenaar van Sea Palace.

Sloop
"Met pijn in ons hart moesten we de poort achterlaten," aldus But. "Vanaf het prille begin zijn onze gasten door de poort naar binnen gegaan."

De poort stond al die jaren op de steiger, op de kop van de loopbrug waarover gasten aan boord van de restaurantboot gingen.
Die steiger is nu afgesloten. In ­januari zal de gemeente de poort weghalen. Klaar voor de sloop.

Dat zou zonde zijn, vindt But. Daarom heeft hij een andere bestemming gevonden. De poort zou de toegang moeten vormen van Chinatown in Amsterdam, het gebied rond de ­Zeedijk en de Geldersekade.

Toegang
But zal de poort hiervoor schenken aan de stad.

"In andere wereldsteden vormen ook poorten de toegang tot Chinatown," zegt But. "Het zou mooi zijn als dat ook in Amsterdam kan."

Ondernemer Kin-Ping Dun van de Chinese toko Dun Yong, op de kop van de Stormsteeg, zou de poort graag voor zijn deur zien. En dan wel op de Bantammerbrug, die de Binnen ­Bantammerstraat verbindt met de Geldersekade. "Dat lijkt mij een prachtige plek," zegt hij.

Dun is bereid om de verhuiskosten te betalen. "Maar dan moet Amsterdam dit geschenk wel willen accepteren."

Nauwelijks herkenbaar
Stadsdeel Centrum laat weten open te staan voor deze ideeën met de poort. "We zullen kijken wat de mogelijk­heden zijn," zegt een woordvoerder.

Chinatown kan volgens de onder­nemers wel een opfrisser gebruiken. Bezoekers herkennen de buurt ­nauwelijks nog als Chinese wijk.

In de loop der jaren zijn veel plannen gesmeed om de wijk meer allure te geven, maar die verdwenen veelal in de la. "We strijden al jaren voor een betere markering van de wijk," zegt Dun. "Dat heeft geleid tot straatnaambordjes in het Chinees, maar we zouden meer willen, een symbool waar mensen niet omheen kunnen."

Lees ook: Chinese identiteit verdwijnt uit de Nieuwmarktbuurt [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden