Update

Eigenaar pand zet ontruiming Aya Sofia door

Moskeegangers willen pas verhuizen, als de - geflopte - nieuwe Westermoskee er staat. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Huiseigenaar Stadgenoot van de Aya Sofia moskee aan de Postjesweg is onder geen beding meer bereid de ontruiming van het gebedshuis op te schorten. ''Het is een heftige situatie om een geloofsgemeenschap op straat te zetten. Daar zitten wij ook niet op te wachten,'' zegt Michel Slaager van Stadgenoot. ''Maar we zijn al zó lang in gesprek. Het was eenrichtingsverkeer, daar zijn we klaar mee.''

De rechter besloot in december 2008 dat de gelovigen in december 2009 uit het pand moesten.

Op de plek van de moskee wil Stadgenoot een woon-zorgcomplex bouwen. Gisteren liet waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher in een brief weten het pand te zullen ontruimen, als de gelovigen niet voor 28 juni vertrokken zijn. De gemeente moet medewerking verlenen aan uitvoering van het vonnis.

Moskeebestuurder Fatih Dag wil uitstel. ''We hebben bedenktijd nodig, we moeten bekijken welke stappen we zullen nemen.'' Meer wil hij voorlopig niet kwijt.

Moskeevereniging Milli Görüs heeft wat Stadgenoot en Asscher betreft echter haar langste tijd in het voormalige katholieke broederhuis gehad. Zes jaar geleden kwam de moskee naar de Postjesweg in afwachting van de bouw van de Westermoskee, die er vanwege financiële problemen niet komt.

''Ik word melancholisch bij de gedachte hier binnenkort weg te moeten,'' zegt één van de vaste vrijwilligers van de moskee, een Turkse man van middelbare leeftijd.

''In dit gebouw voelen we ons thuis. Het is jammer dat het gesloopt wordt. Boven zijn de iconen nog te zien van het vroegere broederhuis.''

In de moskee ligt een handtekeninglijst voor de bouw van de Westermoskee, waar veel bezoekers nog steeds in geloven. De jongerenorganisatie MGT-2, op de eerste verdieping in de moskee, beraamt plannen. In december, toen ontruiming ook een feit leek, sliepen leden om beurten in de moskee, zodat de moskee niet in het holst van de nacht ontruimd zou worden.

Stadgenoot had een ander pand als alternatief aangeboden, maar dat aanbod is nu van de baan.

Een moskeeganger was al niet enthousiast: ''Aan de rand van de stad, een enkele reis kost twee strippen, dat was voor velen veel te duur. Je kunt gelovigen toch niet zomaar naar een ander stadsdeel jagen?'' (MAAIKE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden