Eigenaar gekraakte pand doet aangifte

De eigenaar van het pand dat gister is gekraakt voor de uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-West heeft hiervan vandaag aangifte gedaan. Dat liet een woordvoerder van de gemeente weten. Volgens hem moet het Openbaar Ministerie (OM) beoordelen of er sprake is van een strafbaar feit. 

Rob Rombouts
Het Caredock-gebouw in West is gekraakt. Beeld Google Street View
Het Caredock-gebouw in West is gekraakt.Beeld Google Street View

De door de stad zwervende groep uitgeprocedeerde asielzoekers heeft gisteren het kantoorpand gekraakt aan de Van de Sande Bakhuijzenstraat vlak bij het Sint Lucas Andreas ziekenhuis. De vluchtelingen hadden het gebouw al langer op het oog.

Het pand werd in 2007 voor achttien miljoen euro gekocht, er rust een hypotheek op van 35 miljoen euro bij de Rabobank. Het gebouw ligt naast het zogeheten Vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat waar al langer ongeveer zeventig uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven.

Tolstraat en Vrankrijk
De vluchtelingen hadden het pand in de Van de Sande Bakhuijzenstraat al langer op het oog, maar kozen ervoor om na de ontruiming van de Vluchtgarage in Zuidoost (maandag) eerst te overnachten in een inmiddels ontruimd tentenkamp aan de Tolstraat (De Pijp), en krakersbolwerk Vrankrijk in de Spuistraat.

'De vluchtelingen hadden een enorme behoefte om te laten zien in welke situatie ze verkeren voordat ze naar dit pand gingen,' zegt Marjan Sax van steuncomité We Are Here.

Het pand stond leeg
De politie zou het pand in de loop van de dag bezoeken om leegstand vast te stelen. Een spoedontruiming vindt alleen plaats als een gebouw gebruikt wordt of als er vergevorderde plannen zijn.

Volgens ABZV-directeur Kees Trimp stond het pand leeg, maar zijn er plannen. Op de website van CareDock staat dat 'CareDock zich exclusief richt op partijen die werkzaam zijn in de zorgsector en educatieve branche'.

Opvang blijven bieden
Burgemeester Eberhard van der Laan noemde gisteravond in Nieuwsuur de uitspraak van het comité van ministers van de Europese Raad over de opvang van vluchtelingen, die crisisoverleg tussen regeringspartijen PvdA en VVD veroorzaakte, 'niet de helderste' maar wil avond- en nachtopvang (bed, bad, brood) blijven bieden.

De uitgeprocedeerde asielzoekers eisen ook dagopvang. Daar kan geen sprake van zijn, aldus Van der Laan in Nieuwsuur. Sax: 'Van der Laan wil iedereen dwingen terug te gaan naar hun land, maar mensen kunnen niet terug omdat het te gevaarlijk is of omdat ze geen papieren hebben.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden