Eigenaar gebouw Zuidoost zet uitbater klem

De nieuwe eigenaar van verzamelgebouw Southeast in Zuidoost heeft beslag laten leggen op de rekening van Bureau 366, de stichting die de ruimten in het cultureel-educatief centrum aan de gebruikers verhuurt.

Patrick Meershoek
Een van de ruimtes in het gebouw Southeast. Beeld Google Street View
Een van de ruimtes in het gebouw Southeast.Beeld Google Street View

Vastgoedbedrijf Unisphere Modern Landmarks uit Aerdenhout zegt een vordering te hebben op Bureau 366 van bijna zes ton aan niet betaalde inkomsten uit verhuur.

Bureau 366 zou inkomsten niet hebben doorgegeven, en daarnaast ruimten in het gebouw aan de Bijlmerdreef hebben verhuurd die volgens de eigenaar niet onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen.

In het gebouw Southeast, in 2004 geopend als Cultureel-Educatief Centrum, zitten naast een dependance van het ROC Amsterdam, allerlei maatschappelijke organisaties zoals de vrijwilligerscentrale Venzo, de evangelische gemeenschap Teachings of the True Christ en het Jeugdsportfonds. Ook DWI huurt een ruimte in het gebouw.

Wanprestatie
Namens de nieuwe eigenaar schilderde advocaat Rob Schram maandag tijdens een kort geding over het beslag op de bankrekening een gitzwart beeld van Handan Aydin, die al negen jaar de dagelijkse leiding heeft over Bureau 366. Schram sprak van een 'keiharde wanprestatie'. Volgens hem was in Southeast sprake van een onhoudbare situatie. Ook huurders zouden de nieuwe eigenaar hebben gesmeekt in te grijpen.

Bureau 366 noemt het beslag een poging van de nieuwe eigenaar de verhuurder het pand uit te werken. Volgens advocaat Jeroen van den Hamer bedient Unisphere zich daarbij van onwaarheden. Ook de huurschuld van zes ton is volgens Bureau 366 uit de lucht gegrepen.

Globale berekening
Aydin stelt dat Unisphere een globale berekening heeft gemaakt van het aantal vierkante meters. "Alles is daarbij meegenomen, zelfs de fietsenstalling. Ook de ruimte die het Rode Kruis momenteel gratis gebruikt voor de ontvangst van vluchtelingen in het stadsdeel."

Volgens Aydin wil de nieuwe eigenaar af van de huidige invulling van het gebouw, waarbij educatieve en culturele instellingen relatief goedkoop ruimte kunnen huren.

Unisphere kocht het gebouw getuige de koopakte in december voor vier miljoen euro. AKG Vastgoed uit Breskens, de vorige eigenaar, deed daarbij goede zaken. Dat bedrijf had het pand tien maanden eerder gekocht voor 2,1 miljoen euro.

Volgende maand dient nog een inhoudelijke zaak voor de rechter over het beheer van Southeast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden