Interview

Eigenaar duurste penthouse: 'Dit is met niets te vergelijken'

'Het moet altijd eerst rotzooi worden voor dat er iets moois komt', zegt de Amsterdamse horecatycoon Won Yip over de plek waar weldra het complex Pontsteiger met 66 appartementen in de Houthaven moet verrijzen. Drie kranen en een zandplaats markeren de locatie, waar verder dinsdagochtend nog niets te zien was.

Ton Damen
Won Yip woont nu op de Dam Beeld Het Parool
Won Yip woont nu op de DamBeeld Het Parool

Gisteren werd bekend dat Yip, een uit Shanghaise ouders in Nederland geboren Amsterdammer, het duurste penthouse van Nederland heeft gekocht. Naar verluidt betaalt hij ver boven de vijftien miljoen euro voor de flat van 1440 vierkate meter. Momenteel woont Yip op de Dam en heeft hij een appartement in New Amsterdam aan de Gustav Mahlerlaan aan de Zuidas.

Vernietigend
Veilinghuis Christies Amsterdam liet weten dat Yip 'een vernietigend bod' had uitgebracht, waarmee hij buitenlandse kandidaat-kopers ver achter zich liet. Hij tastte diep in de buidel omdat hij vond dat het een once in a life­time opportunity was. 'Ik heb het nodige onderzoek gedaan. Maar dit is echt met niets te vergelijken.'

Yip is eigenaar geworden van in feite vier aan elkaar geregen penthouses met ook vier aparte appartementsrechten. Hij weet nog niet zeker of hij alles houdt of dat hij een deel van de appartementen weer gaat afsplitsen.

'Alle opties staan open,' zegt Yip, die wel wil bevestigen dat hij er in elk geval gaat wonen. 'Als het huis geen 1440 vierkante meter maar 300 vierkante meter groot was geweest, had ik het ook gedaan. Ik geloof hierin. Daarom heb ik er ook al acht parkeerplaatsen en twee ligplaatsen gekocht. Ik heb al een boot, maar we hebben een ander type op het oog en daar zijn wel twee aanlegplekken voor nodig. Maar alles is nog zo vers dat ik nog niet veel kan zeggen. Bovendien beschouw ik de aankoop van een huis op de eerste plaats als een privéaangelegenheid.'

De horecatycoon bezit in Amsterdam onder meer Café Zwart. Yip, tevens eigenaar van populaire zaken als Majestic, Players en Europub en mede-investeerder in diverse internationale bedrijven, zag in december een maquette van het Pontsteigerpenthouse op de lifestylebeurs Master of LXRY in Amsterdam en was direct verkocht.

Onafhankelijk
Het hart van het bedrijf van Yip is aan de Dam gevestigd. Die kernactiviteiten maken, zegt hij, dat hij onafhankelijk blijft. Hij is ook positief over het gemeente­bestuur, dat volgens hem jarenlang goed gezorgd heeft voor de aantrekkelijke oude binnenstad. In 2009 had hij al in een interview gezegd dat Europa het museum van de wereld wordt en dat steden die dat uitstralen aan populariteit winnen. Ze trekken ook toeristen aan. Dat geldt volgens Yip allemaal niet voor de rest van Nederland. 'Nederland is ook niet uit de crisis gekomen. Amsterdam en enkele andere grote steden zijn dat wel en dát maakt het verschil.'

Yip stopt twintig procent van de verdiensten in Amsterdam in buitenlandse deelnemingen. Zo investeert hij in Londen, New York en Las Vegas. Dat zijn voornamelijk deelnemingen, waarbij de Amsterdammer participeert in de exploitatie. Een van de meest succesvolle bedrijven is Sushisamba in Bishops­gate in Londen, met diverse filialen in andere landen. Onlangs heeft Yip geld gestoken in bar-grill Sugarcane in hotel The Venetian Palazzo in Las Vegas. Deze zaak gaat in juni open. Buiten de grenzen is Yip op veel meer terreinen actief dan alleen in de horeca. Hij noemt internetbedrijven, entertainment en nog veel meer.

De woonkamer van Yip's nieuwe stulpje Beeld Christie's
De woonkamer van Yip's nieuwe stulpjeBeeld Christie's
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden