Eigenaar drugskotter werd 'al jarenlang' bedreigd

Op de openingsdag van de strafzaak tegen drie Urker vissers, de Pool en de Montenegrijn die voor Amsterdamse criminelen 261 kilo cocaïne uit zee zouden hebben gevist, stuitte de rechtbank op moeilijke praters.

De kotter Z181 in de haven van Lauwersoog.Beeld anp

Eigenaar Johannes N. (31) van de Urker viskotter Z181 zegt al 'sinds 2014, misschien 2015' zwaar onder druk te zijn gezet door criminelen uit Amsterdam die wilden dat hij de pakketten cocaïne zou opvissen, die vanaf containerschepen uit Zuid-Amerika op open zee overboord werden gegooid.

Hij beweert jaren weerstand te hebben geboden, maar net voor het eerst onder de bedreigingen te zijn bezweken toen de recherche beweerd opdrachtgever Muhammed S., diens criminele compagnon Naoufal F. en wat anderen in beeld had - en de bemanning van de Z181 betrapte toen die dertien tassen met 261 kilo cocaïne uit zee hadden gevist. De natte tassen en twee sporttassen met volgapparatuur waren verstopt in een lege watertank.

Gedetailleerde informatie
Johannes N.'s opdrachtgevers hadden hem een lijst voorgehouden vol gedetailleerde informatie over zijn familie, inclusief BSN-nummers, én een foto van zijn dochter. In vier uitvoerige verklaringen vertelde N. de recherche na zijn arrestatie hoe hij zich in paniek toch maar voor de cokevisserij had laten inzetten. Over zijn opdrachtgevers wilde hij niets kwijt.

Dat gold ook gisteren, toen de rechtbank hem bevroeg op de openingsdag van het proces tegen hem, twee andere Urkers, een Pool en de Montenegrijn die volgens justitie op de boot mee voer om via een satelliettelefoon contact te onderhouden met de Montenegrijnen die de cocaïne vanaf een containerschip in zee dumpten.

Wie zijn opdrachtgevers nou waren? N. zweeg. "Wat moet ik dán doen? De namen noemen? Dan ben ik misschien twee jaar eerder thuis, maar krijg ik een paar kogels door me heen."

Hij herhaalde 'heel veel spijt te hebben' dat hij schipper Tiemen Klaas W. (39) en zijn Poolse 'superknecht' (42) Marcin R. in de zaak heeft meegesleept, maar had de rechters geen nieuws te melden.

Bij de andere verdachten kwam de rechtbank weinig verder. Schipper Tiemen Klaas W. zei dat hij natuurlijk wel wist dat het om 'iets verkeerds' ging toen hij 30.000 euro van N. aannam om pakketten uit zee op te pikken. Hij had gehoopt dat het om sigarettensmokkel ging, maar besefte tot zijn schrik dat cocaïne meer voor de hand lag toen de aan een boei gebonden sporttassen langszij dobberden. 'Als ik met niks terug vaar, ben ik de lul', schoot door zijn hoofd.

Bemanningslid Klaas F. (39), al 23 jaar 'opstapper' voor wisselende opdrachtgevers in 'de vloot', hield ook in de rechtbank vol dat hij dacht op langoustines en kreeftjes te zullen vissen.

De Pool Marcin R. ging uit van 'schollen en andere platte vissen'. Hij sliep naar eigen zeggen benedendeks in één van de drie stapelbedden toen de tassen uit zee moeten zijn gevist.

De 'oudste rechter' vond het vreemd. "Iemand die voor tien miljoen aan coke wil laten opvissen, zal toch niet het risico lopen een visser te laten meevaren die te goeder trouw is? Die gaat misschien moeilijk doen als hij met die drugs wordt geconfronteerd."

Advocaat Pierke Verbeek van Marcin R.: "Wat is de vraag?"
De rechter: "Het is meer een constatering."

Misselijk
Montenegrijn Dalibor D. (37) had bij de politie het summierste, maar ook het wonderlijkste verhaal. Hij had op internet gelezen dat met vissen goed was te verdienen. Via Parijs was hij naar Nederland gekomen en als een soort onbezoldigde stagiair ingescheept op de Z181. Hij had van de drugsvisserij niets meegekregen want had 'de hele reis op bed gelegen, misselijk'. Daar had hij in zijn verdachtenbank weinig aan toe te voegen.

Dinsdag houdt officier van justitie Koos Plooij zijn requisitoir en zal hij de strafeisen formuleren. Daarna volgen de pleidooien. De vermoede opdrachtgevers van de vissers staan pas later terecht.

Lees verder: Hielpen Urkse vissers een Amsterdamse drugsbende?

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden