PlusBouwwoede

Eigenaar Belfort Hotel ligt niet wakker van de slechte recensies

De woningnood in Amsterdam is hoog. Daarom wil de gemeente door de hele stad 50.000 nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in 'Koers 2025'. Wat moet daarvoor wijken? Een dagelijkse serie.

Lex Boon
De Klokkenhof met onderin het Belfort Hotel. 'Er is veertig jaar niets aan gedaan' Beeld Marc Driessen
De Klokkenhof met onderin het Belfort Hotel. 'Er is veertig jaar niets aan gedaan'Beeld Marc Driessen

'Waar komt de naam Belfort Hotel vandaan?" De jongen bij de incheckbalie kijkt vol onbegrip voor zich uit en laat merken dat hij maar weinig zin heeft in een praatje. "Het is gewoon een naam," antwoordt hij, waarna hij een pasje voor kamer 101 overhandigt. Het witte pasje is over de lengte in tweeën gebroken en met plakband aan elkaar geplakt.

Het Belfort Hotel bevindt zich op de onderste verdiepingen van de in 1962 gebouwde flat De Klokkenhof, pal aan het Surinameplein. Het is het op 349 na beste hotel van de stad, aldus Tripadvisor. Van de 360 die er zijn. De recensies:

'Nog nooit zo een smerige boel gezien.'

'Dirty, disgusting, filthy, smelly, noisy, unfriendly, stuffy, ugly, danger, sleepless place. Some local authority should close that place.'

'Muffa in bagno, animaletti sul letto tutto notevolmente negatico.'

Vol en veel
De kamer is klein en oud. Op de vloer ligt twaalf ­vierkante meter donkerbruin laminaat, de wanden zijn bekleed met eikenkleurige lambrisering en zalmroze verf.

Ook aan de badkamer lijkt de afgelopen decennia niets te zijn gedaan. Behalve aan de wasbak: met ducttape is een scheur gerepareerd. Maar vies is het niet. De lakens op het extreem zachte bed zijn schoon, net zoals de vloer. En het belangrijkste: de kamer heeft een goed ­uitzicht op het Surinameplein.

Voor het raam hangen oude, rode gordijnen. Achter het raam ligt een dode duif, half verscholen tussen het zwerfafval. Maar er is meer te zien: lantaarnpalen, paaltjes, vuilniscontainers, fietsrekken en opslagboxen, tramhaltes, kiosken, monumenten, kunstwerken, bushaltes en een keerlus voor de tram. Het is ­allemaal vol en veel op het Surinameplein, waar het langsrazende verkeer de hele nacht de snelheidslimiet van de A10 lijkt aan te houden.

Er wordt al decennia gepraat over een nieuw plein. Recent is er nog onderzoek gedaan naar een ondergrondse parkeergarage - op de plek van de keerlus - en nieuwe woningbouw. Maar tot actie is het nooit ­gekomen.

Fonkelnieuw
In Koers 2025 wordt voorgesteld de mogelijkheden weer eens te bekijken: volgens een schatting zou herontwikkeling tweehonderd nieuwe woningen kunnen opleveren. Wordt ook het Belfort Hotel dan eens opgeknapt?

"Er is inderdaad veertig jaar niets aangedaan," zegt nachtportier Mario DiGregorio rond vier uur 's nachts in de lobby van het hotel, waar het op dat tijdstip beter vertoeven is dan in de broeierige kamer. "Maar inmiddels gebeurt er wel het een en ander."

Achter de receptie pakt hij een fonkelnieuw wit kaartje en loopt hij naar een kamer in de andere vleugel van het hotel. Het is een kleine en ongezellige kamer, maar wel een die totaal is gerenoveerd.

DiGregorio wijst op het nieuwe tapijt: "Als je er een sigaret op laat vallen, brandt het niet."

's Ochtends bij het ontbijt zegt eigenaar Hu Chihpiao (53) dat hij niet wakker ligt van de slechte recensies van zijn hotel. "Het is gewoon oud. Oude dingen kan je soms niet meer mooi maken."

Hij zegt dat de booking.coms van deze wereld hebben beloofd, als het hotel binnenkort helemaal is gerenoveerd, alle slechte recensies te wissen.

Maar dat is niet de reden dat hij nu renoveert. "Mensen komen toch wel, ook met slechte recensies. Het werd gewoon tijd voor vernieuwing."

Lees ook deel II: De Minervahaven valt langzaam ten prooi aan het reguliere stadsleven [+]

'Inmiddels gebeurt er wel het een en ander' Beeld  Jorris Verboon
'Inmiddels gebeurt er wel het een en ander'Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden