Eigen voetbalclub voor IJburg

AFC IJburg heeft nu al een wachtlijst. Foto Peter Elenbaas Beeld
AFC IJburg heeft nu al een wachtlijst. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - De gemeente is een amateurvoetbalclub rijker. Vrijdag werd AFC IJburg opgericht. De club wil volgend seizoen deelnemen aan de KNVB-competities. De club heeft bij oprichting honderd leden en er staan er ook nog eens honderd op de wachtlijst. Op dit moment voetballen zij, allemaal kinderen, verspreid bij clubs in andere delen van de stad, zoals Zeeburgia, TOG en DRC.

Juist om die reden is de club opgericht, zegt voorzitter Mathijs Resink. Op dit moment trainen de mini's - vier- en vijfjarigen die spelen bij de voetbalschool op IJburg en niet deelnemen aan de competitie - in het Diemerpark.

Maar het park beschikt niet over voorzieningen als kleedkamers en licht. En het veld wordt geregeld geruïneerd door konijnen. Het voornaamste doel van de club is het realiseren van een normaal trainingsveld. Resink: ''Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dat er niet is.''

Het tweede doel is een volwaardig sportcomplex. Voor beide zaken is de club in gesprek met stadsdeel en gemeente. ''IJburg telt inmiddels tienduizend bewoners,'' zegt Resink. ''En dat zullen er alleen nog maar meer worden. Er moet iets gebeuren.''

Het realiseren van sportvelden op IJburg is evenwel een probleem. Zeeburgia zou naar de nieuwe wijk verhuizen, maar de kosten van het te bouwen complex stegen van 6,5 miljoen euro naar veertien miljoen vanwege verzakkingsproblemen van de grond.

De verhuizing van Zeeburgia is daardoor voorlopig van de baan. Resink durft niet te zeggen wanneer er meer duidelijkheid is voor AFC IJburg over een eigen complex. In elk geval zullen de mini's vanaf januari voetballen onder de vlag van AFC IJburg. De club hoopt volgend seizoen met enkele eigen teams op de terreinen van andere clubs te kunnen deelnemen aan de KNVB-competities.

De club richt zich in eerste instantie op de jongste jeugd en zal later ook tieners en volwassenen verwelkomen, aldus Resink. De club gaat spelen in een wit shirt met rode banen, een witte broek en wit met rode kousen. (WESLEY MEIJER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden