Eigen huis beste remedie voor dakloze Amsterdammer

HVO-Querido plaatst haar cliënten - dak- en thuislozen en mensen met een verslaving of psychische problemen - tegenwoordig vaker buiten de grote opvangvoorzieningen.

Michel (48) zat na drugsgebruik en vanwege schizofrenie jaren in inrichtingen. Nu krabbelt hij op, in een eigen woning en met hulp van zijn moeder. Beeld Maarten Steenvoort
Michel (48) zat na drugsgebruik en vanwege schizofrenie jaren in inrichtingen. Nu krabbelt hij op, in een eigen woning en met hulp van zijn moeder.Beeld Maarten Steenvoort

'De mensen zijn in een eigen huis veel gelukkiger. Ze krijgen hun verantwoordelijkheden en zelfrespect terug. Bovendien is het goedkoper,' zeggen het bestuur en regiodirectie van HVO-Querido.

De 110 jaar oude Amsterdamse organisatie met 3300 cliënten heeft er in drie jaar driehonderd woningen bijgekregen. Ze heeft inmiddels zeshonderd woningen in de stad.

Verschillende opvanghuizen, waaronder Vrijburg en Straetenburgh voor verslaafde daklozen met psychiatrische problemen, De Roggeveen voor vrouwen en gezinnen en de 24 uursopvang Elsrijkdreef in Zuidoost voor verslaafden, hebben het aantal bedden al gehalveerd.

'Vijftien jaar geleden zijn zulke grote voorzieningen opgezet om verwarde dak- en thuislozen van straat te halen. Maar ze woonden dicht opeen, in kleine kamers, veelal zonder eigen douche of wc. Het was een concentratie van problematiek,' zegt Clemens Blaas, bestuurder van HVO-Querido.

Bezuinigingen
De nieuwe aanpak om mensen waar mogelijk in een zelfstandige woning te plaatsen, komt voort uit bezuinigingen. Volgens de overheid zijn er te veel dure 24 uursvoorzieningen en psychiatrische klinieken. De cliënten die zelfstandig wonen - de woning staat aanvankelijk nog op naam van HVO-Querido - worden één of meer keren in de week door een hulpverlener bezocht om de financiën te regelen, problemen te bespreken of de dagbesteding door te nemen.

'Er is een behoorlijke mate van toezicht en samenwerking met de buren en GGD. Ze hebben meer privacy en staan niet continu onder toezicht. Dit is veel humaner,' zegt regiodirecteur Paul Asberg van HVO-Querido. Vijf procent haalt het echter niet in hun eigen woning. Asberg: 'Die geeft toch te veel overlast. Dan gaan ze terug naar een grotere voorziening.'

De opvang in zelfstandige woningen biedt ook ruimte om andere groepen op te vangen. Er is een nieuwe groep daklozen, vaak met een middelbare of hoge opleiding, die door een scheiding of ontslag op straat is komen te staan. Blaas: 'We hebben nu ruimte om deze groep met lichte problemen op te vangen. We gaan samen met de gemeente woonhotels opzetten.'

Vandaag (01-09) in Het Parool: Deel 1 van serie portretten 'Op eigen benen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden