Eigen Haard plaatst meer dan 7500 zonnepanelen op huurwoningen

Duizend huurwoningen van woningcorporatie Eigen Haard worden uitgerust met zonnepanelen. Huurders die daarmee instemmen betalen een toeslag op hun servicekosten. Daar staat tegenover dat hun energierekening aanmerkelijk lager uitvalt.

null Beeld anp
Beeld anp

Aan de Stadstuin Overtoom, een bouwproject in Nieuw-West, hebben de eerste 150 woningen van Eigen Haard al zonnepanelen gekregen. Komend jaar volgt de rest, tot een totaal van meer dan 7500 zonnepanelen.

Eigen Haard heeft daarover overeenstemming bereikt met de ontwikkelaar van zonne-energieprojecten HuurDeZon. Die neemt de aanleg, het onderhoud en de financiering van de zonnepanelen voor zijn rekening.

Het risico op de financiering wordt voor een deel gedragen door het uit de opbrengst van de verkoop van Nuon gevulde klimaatfonds van de gemeente Amsterdam. Dat stelt zeshonderdduizend euro beschikbaar aan achtergesteld vermogen. Van de Bank Nederlandse Gemeenten komt een lening van ruim twee miljoen.

Megawatt
Samen zijn de zonnepanelen maximaal goed voor bijna 2 megawatt. De opbrengst is bijvoorbeeld bijna twee keer zo groot als de zonnepanelen op de Amsterdam Arena.

Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) is enthousiast. Zonnepanelen op huurwoningen kunnen een grote rol spelen bij zijn doelstelling om in Amsterdam per 2020 20 procent meer duurzame energie te produceren.

Choho ziet vooral het voordelen dat dit concept zich gemakkelijk laat kopiëren. 'Dit is in principe bruikbaar voor alle corporaties. Zo'n 45 procent van de woningvoorraad in Amsterdam is in bezit van de corporaties. Daarmee is de potentiële opbrengst enorm.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden