Eigen energiebedrijf Amsterdam uitgesteld

Dit voorjaar kondigde wethouder Marijke Vos (Milieu) aan dat Amsterdam een eigen energiebedrijf wilde oprichten, dat milieuvriendelijke energie zou gaan leveren. Beeld
Dit voorjaar kondigde wethouder Marijke Vos (Milieu) aan dat Amsterdam een eigen energiebedrijf wilde oprichten, dat milieuvriendelijke energie zou gaan leveren.

AMSTERDAM - Het plan voor de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf in Amsterdam is op de lange baan geschoven. Dit voorjaar kondigde wethouder Marijke Vos (Milieu) aan dat Amsterdam een eigen energiebedrijf wilde oprichten, dat milieuvriendelijke energie zou gaan leveren. Ze wilde toen zo snel mogelijk een onderzoek starten, op basis waarvan een snel besluit zou kunnen worden genomen.

Maar de PvdA-fractie in de gemeenteraad voelt niets voor haar plan, mede vanwege de financiële risico's, en heeft ervoor gezorgd dat het onderzoek maanden in beslag zal nemen. In januari volgt een tussenrapportage. Op basis daarvan besluit de raad of en hoe nader onderzoek zal worden gedaan.

De verwachting is dat de kwestie daardoor over de raadsverkiezingen van maart zal worden getild. Als het aan de PvdA ligt, wordt daarna besloten dat de gemeente de productie van groene energie zal stimuleren met investeringen, maar niet met een eigen bedrijf. Coalitiepartner GroenLinks spreekt in haar verkiezingsprogramma wel een voorkeur uit voor een gemeentelijk energiebedrijf.

Volgens Vos moet Amsterdam extra maatregelen nemen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden