Eigen centrum voor Boks het voor Elkaar

Naast boksen kunnen jongeren ook terecht voor huiswerkbegeleiding, sollicitatietrainingen en leer- en werktrajecten. Foto ANP Beeld
Naast boksen kunnen jongeren ook terecht voor huiswerkbegeleiding, sollicitatietrainingen en leer- en werktrajecten. Foto ANP

AMSTERDAM - Meer dan vijftig jongeren uit de Amsterdamse wijk Slotervaart waren de afgelopen maanden druk in de weer met schilderen, schoonmaken en puin ruimen. Vanaf maandag is het resultaat te zien en krijgt het initiatief van zevenvoudig wereldkampioen kickboksen Noureddin El Otmani vaste voet aan de grond. Dan gaat Boks het voor Elkaar van start in een eigen centrum in een voormalig slooppand in de Jacques Veltmanstraat.

Het initiatief is voor alle jongeren uit Slotervaart en de rest van Amsterdam-West en brengt sport en educatie samen. In het nieuwe gebouw is er ruimte voor fitness, aerobic en de kickbokslessen van El Otmani.

De wereldkampioen werkt samen met Roemer van Oordt, die de educatieve kant op zich neemt. Jongeren kunnen bijvoorbeeld ook terecht voor huiswerkbegeleiding, sollicitatietrainingen en leer- en werktrajecten.

''Iedereen komt in eerste instantie om te sporten'', zegt El Otmani. ''Tijdens gesprekken blijkt later welke jongeren extra ondersteuning nodig hebben.''

Momenteel begeleidt Boks het voor Elkaar al ongeveer 150 jongens en dertig meisjes. De verwachting is dat dat met de opening van het nieuwe centrum oploopt.

El Otmani en Van Oordt onderscheiden drie groepen jongeren. De eerste groep bestaat uit succesvolle jongens en meiden die een opleiding volgen, een baan hebben of afgestudeerd zijn. De tweede is een tussengroep die zo nu en dan hulp kan gebruiken. Jongeren met echte problemen vormen de laatste groep. Zij zijn zonder diploma van school gegaan en hebben geen baan. Een klein deel daarvan heeft problemen met justitie en politie.

Voor Boks het voor Elkaar is er dus werk aan de winkel. Professionals zetten zich op vrijwillige basis in om jongeren aan te sporen hun leven te beteren. Volgens Noureddin El Otmani komt er ook hulp van de jongeren zelf. De succesvolle leerlingen helpen de probleemgroep en dienen voor hen als voorbeeld. De belangrijkste rol binnen de organisatie is voor de sporttak weggelegd. ''Ik geloof in sport als middel om doelen te bereiken,'' aldus Van Oordt.

Sinds 2003 geeft El Otmani kickboksles aan jongeren. Na jaren van gymzaal naar gymzaal getrokken te hebben, heeft hij nu zijn eigen gebouw. ''Het is niet mijn droom om kampioenen op te leiden, maar om jongeren kampioenen van hun eigen leven te maken,'' zegt hij tevreden. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden