Eigen bordeel moet positie van de prostituee verbeteren

Het is uniek in de wereld, prostituees die zelf een raambordeel runnen. In Amsterdam wordt donderdag My Red Light gepresenteerd, op weg geholpen door gemeente en Rabobank. 'Het worden spannende kamers.'

Hanneloes Pen
De panden aan de Oudezijds Achterburgwal links en rechts van de Boomsteeg waar MyRedLight komt Beeld Jean-Pierre Jans
De panden aan de Oudezijds Achterburgwal links en rechts van de Boomsteeg waar MyRedLight komtBeeld Jean-Pierre Jans

Designkamers, een vriendelijke sfeer en een 'communitygevoel' onder de vrouwen (en mogelijk mannen) achter het raam. Dat zijn belangrijke ingrediënten van het eerste door sekswerkers zelf gerunde raamprostitutiebedrijf, dat op 1 mei 2017 onder de naam My Red Light opengaat.

Het doel van het door de gemeente Amsterdam geïnitieerde bordeel is positieverbetering van de prostituee. Vanochtend kondigden de sekswerkers, gemeente en geldschieters, waaronder de Rabobank, op een persconferentie officieel de start aan.

Weg met rood pluche
De sekswerkers zijn de afgelopen maanden nauw betrokken bij de inrichting van het bordeel. Om de twee weken komt een 'kernteam' bijeen om de wensen over het veertien ramen tellende bordeel kenbaar te maken aan architect Janpaul Scholtmeijer van Vens Architecten.

"We willen een schone en nette omgeving, met echte mooie kamers. Niet het oude, rode pluche komt terug, maar designinterieur. Het worden juist mysterieuze en spannende kamers, die allemaal een eigen thema en kleur krijgen," zegt Monica uit het kernteam.

Geen steriele bedden in betegelde kamers, maar bijvoorbeeld een sekssalon met een losstaand bed en groot bad, of een suite met een rond bed en spiegel erboven. "Elke kamer wordt anders en uniek. De klant kan via de site myredlight.nl wel het meisje kiezen, niet de kamer."

Welke en hoeveel vrouwen en mannen er komen te werken, is niet bekend. Maar er is volgens Monica volop interesse vanuit de branche. "We staan voor iedereen open: vrouwen, mannen en transpersonen kunnen bij ons komen werken. We gaan voor hen workshops organiseren over gezondheid, veilig werken, onder­nemerschap, belastingen en hoe je bijvoorbeeld meer klanten kunt aantrekken."

In de panden komt een lounge waar de klanten niet mogen komen, maar waar de sekswerkers even kunnen zitten met een kopje thee. Monica: "We willen een communitygevoel creëren."

Workshops
Het bordeel, aan de Oudezijds Achterburgwal/ hoek Boomsteeg, is het eerste seksbedrijf in de wereld waarin prostituees zelf de dienst uit­maken. Ze beslissen straks zelf over de verhuurvoorwaarden van de kamers, werktijden en vakanties. Ook kunnen ze workshops volgen.

Burgemeester Eberhard van der Laan hoopt hiermee de raamprostitutie van binnenuit te hervormen, zodat prostituees niet gebonden hoeven te zijn aan een pooier of raamexploitant en misstanden rond arbeidsomstandigheden kunnen worden bestreden. Sekswerkers moeten hun kamers dikwijls zeven dagen in de week huren en betalen nu ook door als ze met vakantie gaan.

De gemeente speelt verder geen rol in het project, zei Van der Laan donderdag. "Wij willen een zuivere rol spelen." De gemeente is toezichthouder en voert controles uit om te kijken of alle regels worden nageleefd.

De Rabobank levert 'enkele honderdduizenden euro's' startkapitaal. Het bordeel komt in vier panden die tot 2007 van Wallenkoning Charles Geerts waren; ze zijn voor 2 miljoen aangekocht door maatschappelijk investeerder Start Foundation. Die verhuurt de ruimte aan de stichting My Red Light. De gemeente probeert al vanaf 2007 via Project 1012 de Wallen op te schonen en prostitutie terug te dringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden