Update

Eigen aanpak ChristenUnie: begrotingstekort komt uit op 3 procent

'Geen pretpakket, maar een wenkend perspectief.' Zo noemt fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob de eigen aanpak van de crisis, die vandaag wordt gepresenteerd.

Redactie
Arie Slob. Beeld anp
Arie Slob.Beeld anp

De partij denkt met haar plannen in 2013 op een begrotingstekort van 3,0 procent uit te komen en in 2015 tussen de 0 en 1 procent. Structureel leveren de plannen een saldoverbetering van 20 tot 23 miljard op, schat de ChristenUnie.

De cijfers moeten nog worden doorgerekend door het CPB, aldus een woordvoerder. In de plannen worden gezinnen met kinderen, chronisch zieken en gehandicapten ontzien, net als ontwikkelingshulp.

Hogere btw
Arbeid moet goedkoper worden en de werkgelegenheid gestimuleerd. Geld om dat te bereiken hoopt de partij onder meer te vinden door hogere btw en meer belasting op milieuvervuilende activiteiten en mobiliteit.

De kinderopvangtoeslag moet omlaag, de AOW-leeftijd al vanaf volgend jaar met drie maanden omhoog. De WW moet in het eerste half jaar door de werkgever worden betaald, maar het moet aantrekkelijker worden ouderen in dienst te nemen. Vanaf 2015 moet de duur van de WW korter worden.

Verhoging eigen bijdrage
Op het gebied van zorg heeft de ChristenUnie rigoureuze plannen. Medisch specialisten moeten in loondienst, het zorgverzekeringspakket wordt kleiner, eigen bijdragen worden hoger en er moet een zorgspaarsysteem komen, waardoor mensen zorgvoorzieningen zoals aangepast wonen op hun oude dag zelf kunnen bekostigen.

Door de aftrek voor het eigen huis in een periode van 20 jaar te beperken tot 30 procent en de aftrek te laten gelden voor hypotheken tot maximaal 75.0000 euro, wordt op termijn 5 miljard bespaard. De overdrachtsbelasting wordt afgeschaft. De ChristenUnie repareert voor 1,5 miljard euro aan 'slechte' maatregelen zoals de bezuinigingen op passend onderwijs, de 'huishoudtoets' in de bijstandswet, het natuurbeleid en de bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden