Plus

Eiercrisis blijft doorwoekeren: nu ook koekjes uit de schappen

De volgende stap in het fipronilschandaal: na de eieren worden nu ook koekjes en wafels uit de supermarkten gehaald. De Tweede Kamer, terug van reces, is kritisch over de aanpak.

Hanneloes Pen
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

1. Het is al weken duidelijk dat er eieren zijn besmet met het insecticide fipronil. Waarom worden nu ineens koekjes uit de schappen gehaald?
Supermarkten die zijn aangesloten bij de Super­unie, zoals Deen, Coöp en Emté, hebben woensdag in alle stilte wafels en koekjes uit de schappen gehaald die zijn vervuild met fipronil. Het gaat om de mini-eier­wafels en de sneeuwwafels van het eigen merk.

Volgens een woordvoerder zijn de producten teruggehaald omdat ze niet aan de kwaliteits­eisen voldoen: ze zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Daarom wordt gesproken van een stille recall. Albert Heijn haalde maandag twee soorten koekjes van het merk Lotus, madeleines en frangipane, uit de handel. In Frankrijk zijn vorige week achttien soorten wafels en koekjes uit de schappen gehaald op last van het Franse ministerie van Volksgezondheid. Al die producten waren gebakken in Nederland.

De verse eieren zijn nu schoon, maar de voedingsindustrie gebruikt vaak bewerkte ei­producten. Er wordt gebakken met gedroogd eipoeder of gepasteuriseerd vloeibaar eigeel en eiwit dat veel langer houdbaar is.

2. Ongediertebestrijder ChickFriend blijkt naast fipronil het eveneens illegale amitraz gebruikt te hebben. Zit dat ook in eieren?
Alleen een diergeneesmiddel voor varkens en runderen op basis van amitraz is legaal, het mag niet bij pluimvee worden gebruikt. De middelen die ChickFriend heeft toegepast, zouden bij kalveren zijn gebruikt voor de bestrijding van vliegen. Bij pluimveebedrijven is geen amitraz in de eieren aangetroffen.

3. Donderdag werden minister Edith Schippers en staatssecretaris Martijn van Dam door de Tweede Kamer aan de tand gevoeld over het eierschandaal. Wat is het bezwaar?
De Kamer heeft harde kritiek op het functioneren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Schippers en Van Dam moesten uitleggen waarom niet meteen is onderzocht of eieren nog wel veilig te eten waren nadat er tips waren binnengekomen over het gebruik van fipronil bij de bestrijding van bloedluis bij kippen. De voedingsmiddelenwaakhond zou een melding over het middel eind vorig jaar niet serieus genoeg hebben genomen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) Beeld ANP
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid)Beeld ANP

Woensdag bleek zelfs uit een brief van Schippers en Van Dam aan de Kamer dat de NVWA destijds meerdere signalen over misstanden binnenkreeg. Het ging om 'twee soortgelijke anonieme meldingen die in zeer kort tijdsbestek langs twee wegen binnenkwamen'. In één van deze meldingen werd gesproken over mogelijk grootschalig gebruik van fipronil in stallen.

Justitie begon een strafrechtelijk onderzoek naar ChickFriend, maar de NVWA zag geen aanleiding voor nader onderzoek en kwam pas in de zomer in actie. Toen de omvang van de ­besmetting duidelijk werd, gaf de NVWA tegenstrijdige adviezen aan consumenten.

4. Hoe groot is de schade?
De directe schade voor de betrokken pluim­veebedrijven bedraagt naar schatting 33 miljoen euro. Er zijn eieren vernietigd, kippen ­gedood en stallen geblokkeerd. Van de 33 miljoen komt 16 miljoen door opgelegde blokkades en 17 miljoen euro door het gevolg van maat­regelen om de fipronilbesmetting bij de bedrijven weg te nemen.

De gemiddelde schade per getroffen bedrijf ligt tussen 120.000 en 220.000 euro. In totaal werden tot nu toe 258 bedrijven met 664 stallen 'geblokkeerd'. Een deel hiervan is inmiddels geheel of gedeeltelijk weer vrij­gegeven.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) Beeld ANP
Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden