Ehsan Jami wil zetel behouden

DEN HAAG - Ehsan Jami beraadt zich op zijn toekomst in de Partij van de Arbeid. De omstreden Jami (22), oprichter van het Comité van ex-Moslims, werd gesommeerd zijn zetel in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg op te geven.''Maar hij wil helemaal niet uit de fractie,'' aldus Jami's woordvoerster. ''Misschien kiest hij voor de Verdonk-variant: zijn zetel behouden én lid blijven van de PvdA.''

Fractievoorzitter Harry Oldersma wil niet zeggen waarom de fractie besloot dat Ehsan Jami zijn zetel moet inleveren. Vorige week nam de fractie Jami al zijn portefeuille integratie af. Ehsan Jami ligt buitengewoon slecht bij de sociaaldemocraten wegens zijn radicale opvattingen over de islam. De partijleiding neemt het Jami kwalijk dat hij onlangs samen met Geert Wilders een opiniestuk schreef waarin de profeet Mohammed wordt vergeleken met Adolf Hitler. ''In de fractie vragen we ons af: kunnen we nog verder?'' aldus Oldersma.

Dit weekeinde noemde Jami tijdens een signeersessie in Maastricht imams 'hersenloze wormen'. Op het recente partijcongres bleek dat hij vrijwel geen steun heeft in de PvdA. Volgens voormalig waarnemend partijvoorzitter Ruud Koole plaatst Jami zich met zijn uitspraken 'buiten het gedachtegoed van de PvdA'. Andere partijprominenten roepen openlijk op om Jami als lid te royeren.

Volgens Jami's woordvoerster is de PvdA van plan om Jami's partijlidmaatschap ongedaan te maken. Maar partijvoorzitter Lilianne Ploumen ontkent dit. Zij betreurt de gang van zaken en zegt dat Jami lid kan blijven van de PvdA.

Rechtsgeleerde Afshin Ellian, een naaste adviseur van Jami, zegt ervan uit te gaan dat Jami zijn zetel in de raad van Leidschendam-Voorburg zal aanhouden. Volgens Ellian is Jami 'vastbesloten om zijn werk als volksvertegenwoordiger voort te zetten'. Het verzoek om op te stappen zou afkomstig zijn van de PvdA-kopstukken Wouter Bos, Ronald Plasterk en Ella Vogelaar.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden