Ehoed Barak bereid tot akkoord

JERUZALEM - De leider van de Israëlische Arbeiderspartij, Ehoed Barak, is bereid toe te treden tot de rechtse regering van Benjamin Netanyahu. Maar het merendeel van de parlementariërs van zijn partij is niet bereid een dergelijke stap te volgen.

Zeven van de dertien Knessetleden van de Arbeiderspartij hebben Netanyahu een brief geschreven, waarin ze onder meer onomwonden verklaren: 'Wij moeten u ervan verwittigen dat u niet op onze steun kunt rekenen met betrekking tot welke overeenkomst dan ook die u met Ehoed Barak mocht bereiken.'

Het centraal comité van de Arbeiderspartij vergadert vandaag over de vraag of het Barak de ruimte wil geven de besprekingen met Netanyahu voort te zetten. De bedoeling is dat Barak in de nieuwe regering zijn huidige post, minister van Defensie, behoudt.

Netanyahu, leider van de rechtse Likoed, heeft al akkoorden bereikt met de ultrarechtse partij Yisrael Beiteinoe van Avigdor Lieberman, en met de ultraorthodoxe Shas. Een akkoord met de Arbeiderspartij zou hem een redelijk stabiele meerderheid geven in de Knesset, mits hij kan rekenen op de stemmen van alle parlementariërs van Baraks partij. Dat lijkt nu uitgesloten, wat het centraal comité vandaag ook zou beslissen.

Mocht het comité zijn toestemming aan Barak onthouden, betekent dat waarschijnlijk het einde van diens partijleiderschap. Netanyahu zou dan voor het verwerven van een parlementaire meerderheid voor zijn toekomstige regering te biecht moeten gaan bij de kleinere religieuze partijen op rechts. Met moeite zou hij dan een meerderheid van 65 van de 120 zetels bijeen kunnen schrapen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden