Egyptische regering treedt af, al-Sisi loopt warm voor presidentschap

De Egyptische interim-premier Hazem el-Beblawi heeft vandaag in een televisietoespraak onverwacht het aftreden van de regering bekend gemaakt. Dit opent de weg voor legerchef Abdel Fattah al-Sisi om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen, die vermoedelijk nog voor april van dit jaar plaatsvinden.

Redactie
De Egyptische interim-premier Hazem el-Beblawi (foto januari 2014). Beeld anp
De Egyptische interim-premier Hazem el-Beblawi (foto januari 2014).Beeld anp

Volgens de Egyptische staatskrant Al-Ahram is de verwachting dat interim-president Adly Mansour het ontslag van de regering aanvaardt en Ibrahim Mahleb, minister van Volkshuisvesting onder El-Beblawi, de opdracht krijgt een nieuw kabinet te vormen.

De regering van El-Beblawi, die de steun had van het leger, werd op 16 juli beëdigd, kort nadat Mohammed Morsi was afgezet als president door veldmaarschalk Abdel-Fattah al-Sisi.

Het is mogelijk dat het vertrek van de regering, waarin al-Sisi de post van minister van Defensie bekleedde, de weg bereidt voor zijn deelname aan de presidentsverkiezingen. De verwachting is dat hij in het volgende kabinet geen zitting meer heeft en zich dus zonder problemen kandidaat kan stellen voor het presidentschap.

Hoewel het aftreden van de regering als een verrassing komt, lag ze al langere tijd onder vuur. Zo hebben medewerkers van de vuilnisophaaldienst het werk neergelegd, evenals personeel van het openbaar vervoer. De afgelopen dagen stonden de kranten bovendien vol met berichten over een acuut tekort aan keukengas in het land.

Weinig draagvlak
Het is niet uitgesloten dat El-Beblawi ook een nieuw kabinet gaat leiden, maar veel draagvlak lijkt hij niet te hebben. De Egyptische pers verwijt hem besluiteloosheid en onvermogen om de zieltogende economie weer aan de praat te krijgen. Ook dragen zij hem na dat de veiligheidstroepen er niet in zijn geslaagd te voorkomen dat moslimextremisten die sympathiseren met de uitgerangeerde Moslimbroederschap een aantal spraakmakende terreuraanslagen pleegden.

De scheidend premier zei dat zijn kabinet het niet makkelijk heeft gehad, maar dat Egypte er nu beter aan toe is dan toen hij aantrad als premier. 'Het kabinet heeft de afgelopen zes of zeven maanden een zware verantwoordelijkheid op zich genomen. (...) In de meeste gevallen waren de resultaten goed', aldus El-Beblawi. Het doel, voegde hij daaraan toe, was Egypte uit de 'nauwe tunnel' te leiden waarin het land door de politieke, economische en veiligheidsproblemen was beland.

De premier houdt zich in Egypte vooral bezig met het economisch beleid. Zijn bevoegdheden zijn veel beperkter dan die van de veel machtiger president. Tijdens het bewind van de voormalige sterke man Hosni Mubarak diende de premier doorgaans als kop-van-jut en zondebok voor mislukt regeringsbeleid.

Al-Sisi loopt warm
Egypte's nieuwe sterke man, al-Sisi, lijkt zich warm te lopen voor het presidentschap. Hij verwierf onlangs de steun van het leger, kreeg de zegen van Rusland tijdens een visite die veel weg had van een staatsbezoek, en verscheen vorige week heel presidentieel, geflankeerd door zijn echtgenote, bij een militaire ceremonie.

Legerleider Abdel Fattah al-Sisi. Beeld ap
Legerleider Abdel Fattah al-Sisi.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden