Update

Egyptische presidentsverkiezingen in juni

De Egyptische presidentsverkiezingen zullen eind juni 2012 worden gehouden. Dat heeft de voorzitter van de regerende Opperste Raad van de Strijdkrachten Mohamed Hussein Tantawi vandaag gezegd. De presidentsverkiezingen stonden eerder gepland voor eind volgend jaar of begin 2013.

ANP/Redactie
De leider van het militaire bewind in Egypte, veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi. Beeld REUTERS
De leider van het militaire bewind in Egypte, veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi.Beeld REUTERS

Tantawi zei ook dat het ontslag van het huidige interim-kabinet onder leiding van Essam Sharaf is inmiddels geaccepteerd. De parlementsverkiezingen worden zoals gepland gehouden vanaf 28 november.

Volgens Tantawi is het leger niet uit op macht en is het desnoods bereid tot een referendum. Als het volk dat wil, is het militaire leiderschap volgens hem bereid om onmiddellijk op te stappen.

Doelen
Eerder maakten Egyptische politici bekend dat de regerende militaire raad heeft ingestemd met de vorming van een Egyptische 'regering van nationale redding'. De politici zeiden dat na gesprekken met de legertop vandaag. Het leger en de politici zouden zijn overeengekomen dat de nieuwe voorlopige regering 'de doelen van de revolutie gaat uitvoeren', aldus een van de deelnemers aan de gesprekken.

De militaire raad die in februari de macht van toenmalig president Hosni Mubarak overnam, had 'alle politieke en nationale krachten' uitgenodigd voor het overleg. Daarmee hoopt de militaire regering de onlusten en betogingen van de afgelopen dagen te bezweren.

Betogers
Veel mensen betogen al dagen in Caïro tegen de macht en het beleid van de militaire raad. De betogers, vooral conservatieve islamisten en jonge liberalen, vrezen dat het leger in het lopende democratiseringsproces de politieke macht probeert veilig te stellen. Bij pogingen de betogers hardhandig uiteen te jagen zijn sinds zaterdag tientallen doden gevallen.

Vandaag kwamen de betogers opnieuw in groten getale samen op het Tahrirplein, dat ook het centrum was van de protesten tegen Mubarak. Ze eisten dat de militairen onmiddellijk hun macht afstaan en lieten zich niet wegjagen door grote wolken traangas.

Witte Huis
De Amerikaanse regering noemt het geweld in Egypte 'betreurenswaardig' en roept beide partijen op tot 'zelfbeheersing'. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis vandaag gezegd. 'We zijn erg bezorgd over de gang van zaken. Dit moet onmiddelijk stoppen.'

Protest op het Tahrirplein in Cairo. Beeld afp
Protest op het Tahrirplein in Cairo.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden