Egyptische leger waarschuwt president Morsi

De top van het Egyptische leger heeft president Mohammed Morsi gewaarschuwd voor het bijeenroepen van het parlement dat in juni werd ontbonden. Parlementsvoorzitter Saad al-Katatni heeft de parlementariërs opgeroepen vandaag weer bijeen te komen. Het is onduidelijk of het leger volksvertegenwoordigers zal toestaan het parlementsgebouw binnen te gaan.

Aanhangers van president Mursi op het Tahrirplein Beeld reuters
Aanhangers van president Mursi op het TahrirpleinBeeld reuters

De Opperste Militaire Raad liet gisteren weten erop te vertrouwen dat 'alle instituten van de staat' de grondwet en constitutionele besluiten zullen respecteren. Het Constitutionele Hof oordeelde vorige maand dat het door islamieten gedomineerde parlement moest worden ontbonden omdat er aanwijzingen waren van verkiezingsfraude. Leden van politieke partijen zouden zetels hebben ingenomen van onafhankelijke kandidaten.

Decreet
Morsi had zondag per decreet besloten dat het parlement weer bijeen moest komen. Hij vindt dat het parlement gewoon moet functioneren totdat er nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden. Daarmee koerst hij aan op een keiharde confrontatie met de militairen.

Het leger is sinds jaar en dag oppermachtig in Egypte en lijkt niet van zins die positie op te geven. Nadat een volksopstand vorig jaar een einde had gemaakt aan de 30-jarige dictatuur van voormalig president Hosni Mubarak, fungeerden de militairen als tussenregering.

Op 30 juni droegen zij de macht over aan Morsi. De kandidaat van de door het leger gewantrouwde Moslim Broederschap kwam als winnaar uit de bus van de eerste vrije presidentsverkiezingen in Egypte.
Op de valreep gaven de militairen zichzelf vergaande wettelijke bevoegdheden die onder andere de presidentiële macht over het leger inperken.

Aardbeving
De beslissing van Morsi om de ontbinding van het parlement ongedaan te maken, wordt door sommige Egyptische kranten omschreven als een 'politieke aardbeving', die de militairen dwingt de machtsstrijd met de president en zijn islamitische achterban aan te gaan.

Maar er is ook kritiek op Morsi's besluit. Sommigen noemen het 'een constitutionele coup', die blijk geeft van minachting van de rechterlijke macht.

Ondanks de oplopende spanningen verschenen Morsi en chef Hussein Tantawi van de Opperste Militaire Raad maandag samen op een ceremonie voor militaire cadetten die met succes hun opleiding hadden afgerond.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden