Egyptische kandidaten Sisi en Sabahi alsnog tegen extra verkiezingsdag

Het besluit om de Egyptische verkiezingen met een derde dag uit te breiden, stuit op bezwaren van zowel het kamp van legerleider Abdel Fattah al-Sisi als zijn uitdager Hamdeen Sabahi. Beide presidentskandidaten hebben volgens Arabische media een klacht ingediend bij de Kiescommissie van het land.

Een Egyptische vrouw brengt haar stem uit voor de presidentsverkiezingen. Beeld getty
Een Egyptische vrouw brengt haar stem uit voor de presidentsverkiezingen.Beeld getty

Die commissie nam het besluit dinsdag toen de opkomst maandag en dinsdag bijzonder laag uitviel. Mede door de hitte zouden 'lange rijen mensen' hebben gevraagd om een dag extra zodat ze kunnen stemmen. Sisi is de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen.

Waarnemers zien de extra verkiezingsdag als een halfbakken poging om meer legitimiteit te geven aan de overwinning van Sisi. 'Staat zoekt stemmen', kopte de krant al-Masry al-Youm woensdag. Een lage opkomst zou slecht zijn voor de statuur van al-Sisi. De kandidaat en zijn aanhangers voorspellen al maanden dat er een enorme opkomst zou zijn om hem in het presidentiële zadel te helpen. Dat kiezers massaal wegblijven, is niets minder dan een blamage voor de sterke man. Dat Sisi de extra dag officieel afwijst, is ook niet meer dan een poging om zijn naam niet te verbinden met de pijnlijke derde dag.

Veel kiezers komen niet omdat er toch weinig te kiezen is. 'Dit zijn nepverkiezingen. We weten dat Sisi zal winnen. Op wie zou ik dan nog stemmen?', aldus een 24-jarige rechtenstudent tegen persbureau Reuters.

Moslimsbroeders boycotten verkiezingen
De Moslimbroederschap heeft zijn aanhang opgedragen niet te gaan stemmen. Uit deze beweging kwam Mohamed Morsi voort. Hij werd in 2012 het eerste democratisch gekozen staatshoofd van het land. Al-Sisi zette hem in juli vorig jaar gevangen. Dat volgde op massale protesten tegen Morsi die niet opgewassen leek tegen de enorme problemen van het land.

De verwachtingen in Egypte waren hooggespannen na de revolutie van 2011 die president Hosni Moebarak ten val bracht. Maar de toename van de werkloosheid, de armoede, de tekorten aan betaalbare eerste levensbehoeften en de onveiligheid dreven ontevreden massa's opnieuw de straat op.

Legerleider al-Sisi wordt door velen gezien als de sterke man die Egypte nu nodig heeft. Hij heeft daar echter geen plan voor geopenbaard. Veel hing de afgelopen maanden af van de circa 15 miljard euro die Arabische Golfstaten hem toestaken. Maar dat is een doekje voor het bloeden voor het economisch vastgelopen land. Moebaraks stabiliteit was mede een gevolg van enorme subsidies, zoals die op brandstof ter waarde van 20 miljard euro per jaar. Al-Sisi zou zich dat binnenkort niet meer kunnen veroorloven, al zei hij de subsidies zo lang mogelijk te willen handhaven.

Een aanhanger van Al Sisi zwaait met zijn poster. Beeld afp
Een aanhanger van Al Sisi zwaait met zijn poster.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden