Egyptische jihadisten zweren trouw aan 'gewonde' IS-leider

Terwijl de VS onderzoekt of IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is getroffen bij een luchtaanval, heeft de Egyptische jihadistische groepering Ansar Beit al-Maqdis trouw gezworen aan diezelfde leider van Islamitische Staat. Dat maakte de Egyptische terreurbeweging, die vooral in de Sinaï actief is, vandaag bekend.

Redactie
Abu Bakr al-Baghdadi tijdens een toespraak in juli. Beeld ap
Abu Bakr al-Baghdadi tijdens een toespraak in juli.Beeld ap

In een via islamitische sociale netwerken verspreide boodschap zweert de groepering trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS. Ansar Beit al-Maqdis belooft de kalief te zullen gehoorzamen. In een audioboodschap die op een militante website is geplaatst, zei een onbekende spreker dat Ansar Beit al-Maqdis zich alsnog bij IS heeft aangesloten, 'waarvan de opkomst vergelijkbaar is met een nieuwe dag waarbij de vlag van het monotheïsme wordt gehesen'.

Onafhankelijke bevestiging van de inhoud van de boodschap is er niet. Eerder kwam een soortgelijk steunbetuiging bovendrijven, die later werd tegengesproken door Ansar Beit al-Maqdis.

De onbekende spreker zei dat het Egyptische volk in opstand moet komen tegen de 'tiran', waarmee hij vermoedelijk doelt op president Abdel-Fattah el-Sissi, die eerder dit jaar werd gekozen na de val van de islamistische president Mohammed Morsi. 'Waar wachten jullie nog op, nadat jullie eer is aangevallen, en het bloed van jullie zonen is vergoten door (...) deze tiran en zijn soldaten?'

Ansar Beit al-Maqdis zat de afgelopen maanden achter een aantal aanslagen in de Sinaï-woestijn in Egypte. Een week geleden ontkende de groep nog zich te hebben aangesloten bij de organisatie van de zelfverklaarde kalief Abu Bakr al-Baghdadi.

Mensen bekijken het resultaat van een bomaanslag in Mansoura, Egypte eind vorig jaar, mogelijk uitgevoerd door Ansar Beit al-Maqdis. Beeld EPA
Mensen bekijken het resultaat van een bomaanslag in Mansoura, Egypte eind vorig jaar, mogelijk uitgevoerd door Ansar Beit al-Maqdis.Beeld EPA

'Al Baghdadi gewond na luchtaanval'

Al-Baghdadi is volgens de spreker 'uitverkoren door Allah' om een nieuw islamitisch kalifaat te stichten nadat 'moslims tientallen jaren hebben moeten lijden'. 'We kunnen dan ook niet anders dan onze trouw zweren aan de kalief, luisteren en hem gehoorzamen. We roepen alle moslims op hem te gehoorzamen.'

Het timing van het trouw zweren aan de kalief komt op een bijzonder moment. Al-Baghdadi zou zaterdag gewond zijn geraakt bij een luchtaanval van de door de VS geleide coalitie. Daarvan maakten zondag de Israëlische krant Haaretz en de Iraakse staatstelevisie melding.

In een tweet liet IS-woordvoerder Mohammed al-Adnani weten dat de 'emir O.K.' is. Hij wenste hem beterschap en liet zich verder niet uit over de zwaarte van Baghdadi's verwondingen.

Zaterdag al meldden bronnen bij Iraakse stammen in het gebied al dat de IS-leider was getroffen. Volgens hen zijn door de luchtactie bij al-Qaim in het westen van Irak tientallen mensen gedood. Onder hen zouden enkele kopstukken van IS zijn.

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger bevestigde tegen The Washington Post dat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in Anbar luchtacties hebben uitgevoerd. Hij zei dat daar een voertuig en enkele controleposten van IS zijn vernietigd. Over het uitschakelen van Al-Baghdadi repte hij niet.

De zegsman zei dat vrijdagnacht ook een konvooi met voertuigen van IS bij de noordelijke stad Mosul vanuit de lucht is bestookt. Mosul ligt op enkele honderden kilometers afstand van al-Qaim. Volgens de legerwoordvoerder bestond het bij Mosul aangevallen konvooi vermoedelijk uit tien gepantserde voertuigen van IS. Leiders van de terreurgroep zouden zich in dat konvooi hebben bevonden.

Amerikaanse overheidsfunctionarissen zeiden vandaag dat ze samen met Irakese functionarissen onderzoeken of al-Baghdadi gewond of gedood zou zijn.

Abu Bakr al-Baghdadi tijdens een toespraak in juli. Beeld AP
Abu Bakr al-Baghdadi tijdens een toespraak in juli.Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden